Zavrieť

BETA VERZIA PORTÁLU JE UŽ DOSTUPNÁ!

Navštívte BETA verziu Európskeho portálu elektronickej justície a napíšte nám, čo si o nej myslíte.

 
 

Navigačný riadok

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Nizozemska

Ide o strojový preklad tejto stránky - vlastník webovej lokality neručí za jeho kvalitu.

Kvalita tohto prekladu bola ohodnotená ako: nespoľahlivá

Je podľa vás tento preklad užitočný?


UVOD

Katere so veljavne stopnje?

Koliko znaša strošek obravnave pritožbe?

Kaj se zgodi, če mi boste sodne takse plačali pravočasno?

Kako bom moral plačati sodne takse?

Kaj moram storiti po plačilu?

UVOD

Napredek, dosežen v okviru postopka za čezmejne spore majhne vrednosti (Uredba (ES) št. 861/2007), ki je začel veljati 1. januarja 2009), obrazec A, predloženih Sodišču, kar v skladu z običajnimi pravili krajevno pristojen. Evropski postopek v sporih majhne vrednosti bi se poenostavilo in pospešilo reševanje čezmejnih sporov, katerih vrednost ne presega 2 000 EUR. Uredba se uporablja v vseh državah članicah Evropske unije razen na Danskem.

Evropski postopek v sporih majhne vrednosti je na voljo strankam v sporu kot alternativa postopkom, ki obstajajo na podlagi zakonov držav članic. Sodba, izdana v okviru evropskega postopka v sporih majhne vrednosti, se prizna in izvrši v drugi državi članici brez potrdila o izvršljivosti in brez vsakršne možnosti nasprotovanja njenemu priznanju.

Za postopek v sporih majhne vrednosti smo pripravili standardne obrazce, ki so v vseh uradnih jezikih na voljo tukaj. Za sprožitev postopka je „obrazcu A“ mora biti izpolnjeno. Vsa ustrezna dokazila, kot so potrdila o prejemu, fakture itd. je treba priložiti obrazcu.

Postopek je pisni, razen če sodišče meni, da je potrebna glavna obravnava. V Uredbi so prav tako določeni roki za stranke in sodišče, da se pospeši reševanje sodnih sporov. Uredba določa sedem standardnih obrazcev. Lahko izpolnite spletni obrazec. Glej med drugim tudi informacije o sporih majhne vrednosti.

Obrazec A je treba nasloviti na pristojno sodišče. Sodišče po prejemu obrazca zahtevka izpolni svoj del „obrazca za odgovore“. Toženi stranki 14 dni po prejemu obrazca zahtevka vroči kopijo tega obrazca zahtevka in obrazec za odgovore. Tožena stranka mora odgovoriti v 30 dneh, tako da izpolni svoj del obrazca za odgovore. Sodišče mora kopijo odgovora v 14 dneh poslati tožeči stranki.

Sodišče v 30 dneh po prejemu odgovora tožene stranke (če ta odgovori) izda sodno odločbo v sporu majhne vrednosti oziroma od strank zahteva, naj pošljejo dodatne podatke ali jih povabi na ustno obravnavo. V slednjem primeru zastopanje z odvetnikom ni obvezno.

S tem obrazcem (ki ga je treba eventualno prevesti v jezik druge države članice) in kopijo sodne odločbe se lahko sodba brez dodatnih formalnosti izvrši v vseh drugih državah članicah Evropske unije. Izvršitev sodbe v drugi državi članici se lahko zavrne samo, če ta sodba ni združljiva s sodbo, ki je bila v tej drugi državi članici že izrečena v sporu med istima strankama. Sodba se izvrši v skladu z nacionalnimi predpisi in postopki države članice, v kateri se sodba izvrši.

Za več informacij o evropskem postopku v sporih majhne vrednosti ali nacionalnih postopkih izberite eno od zastavic na desni strani zaslona.

Dodatne informacije boste našli na spletni strani o postopku v sporih majhne vrednosti.

Ogledate si lahko vse spletno izpolnjevanje obrazcev z uporabo ene od naslednjih povezavah s klikom nanj. Če že imate obliki in osnutek shranite, ga lahko naložite s začasna različica gumb „Naloži“. OPOMBA: Samo če ste uporabili en široki zaslon z visoko ločljivostjo obrazci lahko izpolnite na spletu.

Izpolnite obrazec na spletu: https://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-nl.do

Prenesite prazen obrazec https://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-nl.dohttps://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-nl.do

Katere so veljavne stopnje?

Veljavne stopnje za leto 2016 so razdeljeni kot sledi:

Narava znesek ukrepa ali uporabo

Sodna taksa ni fizična oseba

Sodna taksa za fizične osebe

Sodišče onvermogenden taksa za

Primeri, ki se nanašajo na terjatev ali zahtevek:

— za nedoločen vrednosti ali

— z omejitvijo največ

500 EUR

117 EUR

79 EUR

79 EUR

Primeri, ki se nanašajo na terjatev ali zahtevek, z vsoto, ki presega

500 EUR, in ne presega 12.500 milijonov EUR

471 EUR

223 EUR

79 EUR

Za več informacij je na voljo: Povezava se odpre v novem oknuSvet rechtspraak.nl in pravna pomočPovezava se odpre v novem oknuhttp://www.rvr.org

Koliko znaša strošek obravnave pritožbe?

Znesek pristojbine odvisen od Sodišče tožbo ali zahtevo glej tudi: Katere so veljavne tarife.

Kaj se zgodi, če mi boste sodne takse plačali pravočasno?

Sodne takse se plačajo vnaprej. Plačilo po 1 mesecu, predvideno je, da zavrnitve organa in zato ne pride v poštev.

Kako bom moral plačati sodne takse?

Lahko se upošteva tudi s prenosom, (elektronsko ali neelektronsko).

Kaj moram storiti po plačilu?

Po plačilu toženi stranki obvestilo in zahtevala vprašalnik in ga pošljete.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 28/04/2016