Κλείσιμο

Η ΕΚΔΟΣΗ BETA ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ!

Επισκεφθείτε την έκδοση BETA της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και πείτε μας τη γνώμη σας!

 
 

Διαδρομή πλοήγησης

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Lengyelország

Η σελίδα αυτή μεταφράστηκε από μηχανή και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητά της.

Η ποιότητα αυτής της μετάφρασης αξιολογείται ως: μη αξιόπιστη

Θωρείτε αυτή τη μετάφραση χρήσιμη;


Bevezetés

Milyen díjakat számítanak fel?

Mennyit kell fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetek a határidőn belül?

Hogyan lehet bírósági illetéket fizetni?

Mit tehetek?

Bevezetés

A polgári peres eljárások díjainak kérdését a polgári ügyekben felmerülő bírósági költségekről szóló, 2005. július 28-i törvény („t. (Jogi Közlöny, 2014., 1025. o.). A kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló, 2007. július 11-i 861/2007/EK rendelet (a továbbiakban: EDR).

A lengyel jogban a IV. cím rendelkezéseivel (a jogi költségek alóli mentesség) összhangban lehetőség van az ilyen költségek alóli mentesség kérelmezésére.

Milyen díjakat számítanak fel?

Az úgynevezett „fix díj” az EDR-re vonatkozik.

Mennyit kell fizetnem?

A kis értékű követelések európai eljárása során a kérelemfájlból 100 PLN fix összegű díjat számítanak fel (a polgári ügyekben felmerülő igazságügyi költségekről szóló törvény 27. cikk). Ugyanezen összeg után a fellebbezés díját is fel kell számolni (a törvény 18. cikk a 27. cikk b) pont összefüggésben).

Mi történik, ha nem fizetek a határidőn belül?

A 1964. november 17-i polgári perrendtartás (Dz.) 126. cikk (2) bekezdés (1) pontja alapján. Jogi Közlöny 43. szám, tétel 269, módosítva) – C. úr, a bíróság nem tesz semmilyen intézkedést annak a levélnek megfelelően, amelyben az esedékes díjat nem fizették meg. Ennek megfelelően a díjat akkor kell befizetni, amikor a levelet annak a bíróságnak nyújtják be, amelyhez a mentesség iránti kérelmet benyújtották, illetve a jogi költségek alóli mentesség iránti kérelmet.

A levél elmulasztásának eljárási következményeit többek között a polgári perrendtartás A link új ablakot nyit meghttp://lex.online.wolterskluwer.pl/WKPLOnline/index.rpc#hiperlinkText.rpc?hiperlink=type=tresc:nro=Powszechny.1283788:part=a130&full=1A link új ablakot nyit meg 130. és 130. cikk szabályozza.

A büntetőeljárási törvénykönyv 130. cikk értelmében ha az eljárási irat (beleértve a kérelmet is) a fizetendő díj meg nem fizetése miatt nem tud megfelelő lépéseket tenni, a bírói tanács elnöke (a bíró) felkéri az eljárási iratot, hogy fizesse ki a levelet, és ennek elmulasztása esetén egy héten belül fizesse ki a levelet. Ha a levelet egy Lengyelországban lakóhellyel nem rendelkező külföldi lakos nyújtja be, az elnök (bíró) állapítja meg a díj megfizetésére vonatkozó határidőt, amely nem lehet egy hónapnál rövidebb. A fenti határidő lejárta után a levelet visszaküldik a félnek. Másrészt a meghatározott határidőn belül a kézbesítésről szóló levél a benyújtásuk időpontjától kezdődő hatállyal rendelkezik.

A büntetőeljárási törvénykönyv 130. cikk (2) bekezdésének figyelembevételével a nem megfelelően fizetett ügyvéd, ügyvéd vagy szabadalmi ügyvivő által benyújtott levél díj megfizetése nélkül jár, amennyiben a jogvita tárgyának értéke alapján kiszámított rögzített vagy relatív összeg terheli. Amennyiben azonban a beszedési utalvány kézbesítésétől számított egy héten belül megfelelően megfizették a levelet, a levél az eredeti bejelentési naptól kezdve eljárási következményekkel jár.

Hogyan lehet bírósági illetéket fizetni?

A bírósági illetékek polgári ügyekben történő megfizetésének módját a polgári ügyekben fizetendő bírósági illetékekről szóló, 2006. január 31-i igazságügyi miniszteri A link új ablakot nyit megrendelet (Dz. Jogi Közlöny 27. szám, tétel 199) a fent említett jogi költségekre vonatkozó végrehajtási jogi aktus.

A polgári ügyekben a bírósági illetékeket nem készpénzben, készpénzben kell kifizetni az illetékes bíróság folyószámlájára (a számlainformációkat közvetlenül a bíróság vagy a bíróság honlapján lehet beszerezni, vagy az Igazságügyi Minisztérium honlapján lehet feltüntetni), közvetlenül a bírósági fizetési hivatalnál, vagy a bírósági fizetési vámhivataltól elérhető bírósági illetékbélyeg formájában.

Mit tehetek?

A díj megfizetése és annak bármely kitöltése után a bíróság lezárja az ügyet zárt ülésen. A 861/2007 rendeletben meghatározott esetekben a bíróság csak meghallgatást jelölhet ki.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 18/09/2019