Stäng

NU FINNS EN NY BETAVERSION AV PORTALEN!

Testa betaversionen av den europeiska e-juridikportalen och berätta vad du tycker!

 
 

Sökväg

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Poljska

Den här sidan har maskinöversatts och kvaliteten kan inte garanteras.

Kvaliteten på den här översättningen har bedömts som: otillförlitlig

Var översättningen till någon hjälp?


Uvod

Katere pristojbine se zaračunavajo?

Kako se plačajo?

Kaj se zgodi, če se ne bom plačal pravočasno?

Sodne takse?

Kaj je treba storiti po plačilu?

Uvod

Vprašanje taks v civilnih postopkih velja zakon z dne 28. julija 2005 o sodnih stroških v civilnih zadevah (Uradni list 2014, 1025). Načeloma se dajatev plača za vsak zahtevek in zato mora biti predložena v skladu z regulativnim postopkom, določenim z Uredba (ES) št. 861/2007 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. julija 2007 o uvedbi evropskega postopka v sporih majhne vrednosti (v nadaljnjem besedilu: ERD).
V poljski zakonodaji, obstaja možnost, da zaprosijo za oprostitev takih stroškov v skladu z določbami navedenega zakona (Naslov IV – oprostitev plačila stroškov sodnega postopka).

Katere pristojbine se zaračunavajo?

V zvezi s tako imenovanim „velja fiksna pristojbina.

Kako se plačajo?

V primeru iz tožbe v evropskem postopku v sporih majhne vrednosti, se zaračuna: fiksno nadomestilo v višini 100 PLN (člen 27b Zakona o sodnih stroških v civilnih zadevah). Ta taksa se zaračuna tudi v pritožbenem postopku (člen 18w povezavi s člen 27b zgoraj navedenega zakona).

Kaj se zgodi, če se ne bom plačal pravočasno?

V skladu s člen 1262 § 1 Zakonika o civilnem postopku z dne 17. novembra 1964 (Uradni list št. 43, točka 269, kot spremenjena), K. P. C., Sodišče prve stopnje ni sprejela nobenih ukrepov po pismo dolgovano dajatev, ki niso bile plačane. Zato je treba vizumsko takso plačati ob oddaji vloge) črka (sodišče, ki je zaprosilo, ali oprostitev plačila stroškov postopka.

Postopkovne posledice neplačevanja ureja med drugim člen 130 in 1302 zakonika o pravdnem postopku.Povezava se odpre v novem oknuhttp://lex.online.wolterskluwer.pl/WKPLOnline/index.rpc#hiperlinkText.rpc?hiperlink=type=tresc:nro=Powszechny.1283788:part=a130&full=1Povezava se odpre v novem oknuhttp://lex.online.wolterskluwer.pl/WKPLOnline/index.rpc#hiperlinkText.rpc?hiperlink=type=tresc:nro=Powszechny.1283788:part=a130(2)&full=1

V skladu s člen 130k, točka c. – če vloge (vključno z obrambo), ne more biti pravilna zaradi neplačevanja zapadlih prelevmanov, predsednik (sodnik) poziva tožnik, sicer zavržena, plačati v roku enega tedna. Če je zahtevana oseba s stalnim prebivališčem v tujini, ki na Poljskem nima nobenega predstavnika, predsednik (sodnik) določa rok za plačilo, ki ne sme biti krajši od enega meseca. Po izteku navedenega roka, se povrne strani. Pismo je plačana v predpisanem roku od datuma predložitve.

V luči člen 1302k. – pismo ge. C je odvetnik ali patentni odvetnik, ki ni bila ustrezno plačana, sprosti brez plačila pristojbin, če je vnaprej določenega zneska, izračunanega na podlagi relativne vrednosti oziroma tiste, ki jih je navedel predmeta spora. Če pa v enem tednu od datuma vročitve naloga o povračilu v dopis, bodo poravnani učinkuje od datuma vložitve vloge.

Sodne takse?

Kako boste poravnali stroške sodne takse v civilnih zadevah ureja pravice rozporządzenieministra z dne 31. januarja 2006 o načinu plačila sodnih taks v civilnih zadevah (Uradni list št. 27, točka 199), ki predstavlja Akt o izvajanju navedenega zakona o sodnih stroških.Povezava se odpre v novem oknuhttp://lex.online.wolterskluwer.pl/WKPLOnline/index.rpc#hiperlinkText.rpc?hiperlink=type=tresc:nro=Powszechny.475138&full=1

Sodnih taks v civilnih zadevah je treba plačati na podlagi nedenarnih sredstev na tekoči račun pristojnega sodišča (informacije o takšnem računu, lahko pridobijo neposredno na sodišču ali na svoji spletni strani ali na spletni strani ministrstva za pravosodje), neposredno v korist blagajne Sodišča prve stopnje ali v obliki takse, ki se lahko kupijo na blagajni Sodišča za uslužbence.

Kaj je treba storiti po plačilu?

Po plačilu pristojbine in kakršne koli pomanjkljivosti, ki jih je Sodišče nadaljuje obravnavo zadeve na zaprtem sestanku. Sodišče lahko izvede glavno obravnavo le v primerih, ki so določeni v Uredbi 861/2007.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 03/02/2016