Aizvērt

IR PIEEJAMA PORTĀLA BETA VERSIJA!

Apmeklējiet Eiropas e-tiesiskuma portāla BETA versiju un sniedziet atsauksmes par savu pieredzi!

 
 

Navigācijas ceļš

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Románia

Šīs lapas saturs ir mašīntulkojums, kura kvalitāti nevar garantēt.

Šī tulkojuma kvalitāte ir novērtēta kā: apšaubāma

Vai šis tulkojums palīdz?


Bevezetés

Mely után adót fizetni?

Mennyi ideig fizetnem?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi történik, ha fizetett?

Bevezetés

A kis értékű követelések esetén alkalmazható európai eljárás 861/2007/EK rendelet szabályozza az Európai Parlament és a Tanács 2007. július 11-i a kis értékű követelések európai eljárását.

A bírósági illetékek emlékeztetek arra, hogy a 80/2013 számú sürgősségi rendelet, hatályos 26.06.2013-tól. Ez a törvény módosítását követően elfogadott jogi keret a polgári peres eljárások a polgári eljárási törvénykönyv elfogadása és végrehajtása révén új intézmények által elfogadott, a polgári törvénykönyv.

A bírósági illetékeket az eljárás kezdetén minden, természetes és jogi személyek által nyújtott szolgáltatások, valamint a bíróságok és az Igazságügyi Minisztérium és a (Prosecutor’s Office attached to the High Court of Cassation and Justice).

A bírósági illetékek Romániában is, de az online elektronikus fizetési rendszer nem működik.

Mely után adót fizetni?

A bírósági illetékeket az eljárás kezdetén, mind az elsőfokú eljárás és a fellebbezési eljárás keretében a törvény által előírt feltételeknek.

Az egyének kérelmére, a mentességekkel és a csökkentésekkel, fokozatosan fizetik meg a bírósági illetékeket, 51/2008 sz. sürgősségi kormányrendelet a jogi segítségnyújtásra polgári perben, a hitelintézetekről és a 193/2008 sz. törvény és későbbi módosításai és kiegészítései. Jogi személy bírósági illetékek mentességben részesülnek a 42. cikk (2) bekezdése, 80/2013. sz. sürgősségi kormányrendelet

Mennyi ideig fizetnem?

A jelenlegi jogszabályi helyzetben a bírósági illeték alapján kell megállapítani, hogy 3. cikk (1) 80/2013 sz. sürgősségi kormányrendelet a következőképpen:

A) a RON 500, 8%, de legalább 20 lei;

RON 501 és b) között 5.000 RON 40 + 7% a RON 500 meghaladja;

RON 5.001 és C) között 25.000 RON 355 + 5% a RON 5.000 meghaladja;

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Összhangban a 80/2013 sürgősségi kormányrendelet bírósági illetéket előre meg kell fizetni. Ha az előírt határidőn belül a jog vagy a Bíróság által megállapított, a kérelmező nem teljesíti az illetékfizetési kötelezettség, a kérelmet visszavonták, vagy adott esetben netimbrată keretében foglalkozni fog a bírósági illeték jogszerűen megfizették. Továbbá, amennyiben annak kifizetésére vonatkozó bírósági bélyegző díj elutasították, és a felperes nem bizonyította, hogy a Bíróság által megadott határidőn belül történő esedékes illeték fizetési igazolást nem állítottak elő, a bíróság a kérelmet mint netimbrată törli.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A bírósági illetékek adót kell fizetni készpénzben, elektronikus átutalással vagy a költségvetési bevételek külön számlán a helyi bírósági illetékek és az okmánybélyegekre”, az igazgatási egység, amelyben a természetes személy lakóhelye vagy tartózkodási helye vagy, az esettől függően, a jogi személy létesítő okirat szerinti székhelye található. Az átutalási költségeket az esedékes összegek bírósági illeték terheli az adóst a kötelezettség.

Amennyiben a bírósági illeték nem rendelkezik lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, vagy adott esetben Romániában letelepedett, bírósági illetéket kell fizetni a helyi költségvetési igazgatási egység, amelyben a bíróság, amelynél a jogorvoslatot nyújtanak be, vagy hogy a kérelmet.

A bírósági illetékek lehet készpénzben kifizetett adók a közigazgatási egység, amelyben a természetes személy lakóhelye vagy tartózkodási helye vagy a jogi személy létesítő okirat szerinti székhelye található.

Ezenfelül a bírósági díjak kifizetése banki átutalás útján és az interneten keresztül.

Romániában nincs elektronikus fizetési rendszer a bírósági illetékek, még akkor is, ha ezt jogszabály írja elő.

Mi történik, ha fizetett?

A bírósági illetékek megfizetése tekintetében, a készpénzes kifizetés vagy fizetési megbízást kell benyújtani a kérelem nyilvántartásba vétele során.

Adott esetben, a bevételekre vagy a bírósági illetékek fizetési megbízások egy szabványos formanyomtatványt nem bocsátottak ki, az intézmény által elfogadott, amelyre a kifizetés történt.

Amennyiben a bírósági illeték fizetik ki azt követően, hogy a felperes kézhez vette a közleményt, a Bíróság a jelen ügyben az iratokból következik, hogy – benyújtja a díj befizetését igazoló bizonylat kézhezvételétől számított 10 napon belül a közleményt.

Fizetési igazolás benyújtása a bélyegilleték történhet személyesen vagy postán a Bíróságnak az ügyirat száma (szám) a kifizetés történt, az ügyszám a közleményben tájékoztatta az érintett felet.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 03/02/2016