Fermer

LA VERSION BÊTA DU PORTAIL EST DISPONIBLE!

Consultez la version bêta du portail européen e-Justice et faites-nous part de votre expérience!

 
 

Chemin de navigation

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Szlovénia

Cette page a été traduite automatiquement: sa qualité ne peut pas être garantie.

La qualité de cette traduction a été évaluée comme: mauvaise

Estimez-vous que cette traduction est utile?


Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetnék meg időben a bírósági illetékeket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mit kell tennem a kifizetés után?

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárása keretében fizetendő bírósági illetékeket a bírósági illetékekről szóló törvény (a Szlovén Köztársaság Hivatalos Közlönye, 37/08., 97/10 és 63/13., 58/14 A link új ablakot nyit meg Alkotmányos díjak) állapítja meg. A link új ablakot nyit meg19/15 — Az Alkotmánybíróság határozata, US, 30/16 és 10/17 – ZPP-E; a továbbiakban: ZST-1) mint a bírósági illetékeket szabályozó általános szabály.

A ZST-1 (6. cikk) biztosítja a jogi alapot a bírósági illetékek készpénzben, elektronikus pénzeszközben és más alkalmazandó fizetési eszközben történő megfizetéséhez, ideértve a kis értékű követelések európai eljárásáért fizetendő díjak megfizetését is. A gyakorlatban a bírósági illetékek az egyes bankok online fizetési szolgáltatásán keresztül elektronikusan fizethetők.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kis értékű követelések európai eljárásában az egész eljárás során egyszeri bírósági illetéket kell fizetni. Az adott bírósági illeték megfizetésére kötelezett személy a kérelmező, és azt a felperes a bírósági eljárás megindítására irányuló kérelem benyújtásának időpontjában köteles megfizetni.

Mennyit kell fizetni?

A kis értékű követelések európai eljárása esetén az igénylő által az eljárás megindítása iránti kérelem benyújtásakor fizetendő bírósági illeték összege az eljárás tárgyának értékétől függ:

 • az eljárás tárgya 300 EUR, amely díja 54 EUR.
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 301 és 600 EUR között a díj 78 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 601 és 900 EUR között a díj 102 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 901 és 1,200 EUR között a díj 126 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 1,201 és 1,500 EUR között a díj 150 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 1,501 és 2,000 EUR között a díj 165 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 2,001 és 2,500 EUR között a díj 180 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 2,501 és 3,000 EUR között a díj 195 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 3,001 és 3,500 EUR között a díj 210 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 3,501 és 4,000 EUR között a díj 225 EUR,
 • az eljárás tárgyának értéke tekintetében 4,001 és 4,500 EUR között a díj 240 EUR.
az eljárás tárgya 4,501 és 5,000 EUR között 255 EUR összegű díj.

Mi történik akkor, ha nem fizetnék meg időben a bírósági illetékeket?

Ha a kérelmező nem fizeti meg időben a bírósági illetéket, a bíróság azonban lefolytathatja az eljárást, és a bírósági illeték szükség esetén végrehajtható.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A ZST-1 (6. cikk) biztosítja a jogi alapot a bírósági illetékek készpénzben, elektronikus pénzeszközben és más alkalmazandó fizetési eszközben történő megfizetéséhez, ideértve a kis értékű követelések európai eljárásáért fizetendő díjak megfizetését is.

A gyakorlatban a bírósági illetékek az egyes bankok online pénzforgalmi szolgáltatásán keresztül elektronikusan fizethetők, és közvetlenül pénzforgalmi szolgáltatók vagy bírósági pénztárgépek (készpénz- vagy POS-terminálok) által is megfizethetők.

Az elektronikus fizetés céljából minden egyes bank saját online pénzforgalmi szolgálattal rendelkezik.

A bírósági illetéket az adóalany előzetesen, azaz a kérelem bírósághoz való benyújtásakor fizetheti, de keresetet nyújthat be a bírósághoz, és megvárhatja, hogy a bíróság fizetési megbízást küldjön, amelyben a fizetendő bírósági illeték összegén felül a kifizetéshez szükséges egyéb információ is szükséges.

Mit kell tennem a kifizetés után?

Ha a bírósági illetéket megfelelő hivatkozás alapján fizetik ki (amelyet a bíróság az adóssal a bírósági illeték megfizetésére kötelezőként közöl), az adóalany nem köteles a bíróság részére fizetési bizonylatot benyújtani. Ebben az esetben a bíróság tájékoztatást kap a speciális elektronikus bankrendszeren (UPAnet) keresztül teljesített kifizetésről, amelynek esetében döntő fontosságú a konkrét kifizetés pontos megjelölése.

Ha azonban a bírósági illetéket megfelelő hivatkozás nélkül fizetik, az adóalanynak fizetési igazolást kell benyújtania a bírósághoz. Az ilyen bizonyítvány érvényességére nem írnak elő különleges alaki feltételeket. E bizonyítvány alapján a bíróság szükség esetén ellenőrzi a bírósági illeték UTJP-ben történő kifizetését (különösen azokban az esetekben, amikor a bírósági illetéket a bíróság pénztára nem fizeti meg).


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 20/09/2019