Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Családjogi közvetítői eljárás határokon átnyúló ügyekben - Észtország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

A családjogi közvetítés, illetve a válási viták közvetítése elsősorban olyan szülőknek szól, akik válnak vagy különválnak és pártatlan szakértő segítségére szorulnak, hogy az a nézeteltéréseik között közvetítsen, valamint, hogy a köztük való kommunikációt és együttműködést elősegítse a gyermekeik jövőbeli elhelyezésével kapcsolatos kérdésekben, továbbá, hogy ezekben az ügyekben megállapodást kössenek. A közvetítési eljárás célja elsősorban nem a békülés, hanem működőképes egyezségek megkötése.

A szolgáltatás az alábbi módokon áll rendelkezésre és finanszírozása az alábbi módokon történik:

  1. a gyermek lakóhelye szerinti önkormányzat küldi a feleket a szolgáltatáshoz, és részben finanszírozza is azt;
  2. bírósági eljárás indításakor a bíró a feleket saját finanszírozás, vagy adott esetben nemzeti költségmentesség kérelmezése mellett küldi a szolgáltatáshoz;
  3. a tájékoztatásban részesült szülő saját finanszírozása mellett kezdeményezi, vagy a Közvetítők Észtországi Egyesülete küldi a feleket (saját finanszírozás mellett) a szolgáltatáshoz.

A közvetítési eljárás díját a felek fizetik. A díj régiónként eltér. Egy alkalom díja Tallinban és Észtország más nagyobb városaiban 60-80 EUR, az országban másutt pedig 40-50 EUR. Egy alkalom 90 percig tart és a felek átlagosan 5-6 megbeszélésen való részvételre számíthatnak.

Családjogi közvetítési szolgáltatást külön szakképzésben részt vett és megfelelő oklevéllel rendelkező pszichológus szakemberek, a szociális ágazat (többek között gyermekvédelmi és szociális munkaügyi) szakemberei vagy jogi szakemberek nyújthatnak; e szakemberek elérhetőségei megtalálhatóak a A link új ablakot nyit megKözvetítők Észtországi Egyesülete, a megyei bíróságok és az önkormányzatok weboldalain.

Észtországban a családjogi közvetítési szolgáltatás szervezését a következő jogszabályok szabályozzák:

Észtországban nemzetközi képesítéssel rendelkező közvetítők is dolgoznak, akik értenek azoknak a határokon átnyúló közvetítési ügyeknek a kezeléséhez, amelyekben az egyik szülő a gyermeket nem a gyermek születése szerinti és nem is a szokásos tartózkodási helye szerinti országba elvitte. Az észt, az angol, az orosz és a finn a munkanyelvek. A közvetítőkkel az egyesület erre a célra fenntartott postafiókján keresztül lehet kapcsolatba lépni.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 17/02/2020