Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Családjogi közvetítői eljárás határokon átnyúló ügyekben

A közvetítés különösen hasznos lehet határokon átnyúló családi viták és a gyermek szülők általi jogellenes elvitele esetében. A „családjogi ügyek” kifejezés a viták széles körét fedi le tisztán magánjellegűektől a hatóságok részvételével zajló ügyekig.


Mit jelent a határokon átnyúló családi vitákban folytatott közvetítés?

A határokon átnyúló családi vitákban folytatott közvetítés egy (vagy több) független, szakképzett személy, a közvetítő által folytatott eljárás. A közvetítőnek nincs döntési jogköre, de elősegíti a felek között a kommunikáció ismételt megindulását és segíti őket abban, hogy problémáikat maguk oldják meg.

A megkötött megállapodás az ő vitájukra szabott megoldás, amely biztosítja, hogy a szülői döntéseik figyelembe veszik a gyermek érdekeit, amennyiben gyermek is érintett.

A családjogi ügyek közé a következők tartoznak: szülői felelősség és láthatási jogok, gyermek jogellenes elvitele, gyermekvédelmi intézkedések, gyermektartás, korábbi partner tartása és a válás vagy különválás más következményei.

A partnereket arra bátorítják, hogy vállalják a családjukat érintő döntések következményeit és a konfliktusokat először az igazságügyi rendszeren kívül próbálják meg megoldani.

A közvetítés ezért képes konstruktív légkört teremteni a megbeszélésekhez, és biztosítja, hogy a szülők egymás között tisztességesen járjanak el, és figyelembe vegyék a gyermek érdekeit is.

Kérjük, keresse fel a következő oldalakat a további részletekért:

A közvetítői eljárás főbb elvei és szakaszai

A határokon átnyúló közvetítői eljárás sajátosságai

A határokon átnyúló közvetítői eljárás költségei

A határokon átnyúló közvetítői eljárás jogi háttere

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Hogyan működik?

Érdekelt félként valamennyi tagállamban kérhet közvetítést. Egyes tagállamokban a bíró felhívhatja a jogvitában a feleket a közvetítés megpróbálására.

Amennyiben mindegyik fél hozzájárul a közvetítés alkalmazásához, a kiválasztott közvetítő meghatározza a közvetítési menetrendet. A közvetítő kiválasztási módja az adott országtól függ – erre vonatkozóan az oldal jobb oldalán található egyes nemzeti oldalakon találhat információt.

A jogi képviselők fontos szerepet játszanak a felek számára az informált döntéshez szükséges jogi információk biztosításával.

A közvetítés során született megállapodások végrehajthatóvá nyilváníthatók, ha mindkét fél ezt kéri. Ez például bírósági jóváhagyással vagy közjegyzői hitelesítéssel érhető el.

A jogi képviselők áttekinthetik a közvetítés során létrejött megállapodást annak biztosítása érdekében, hogy a megállapodás valamennyi érintett jogrendszerben joghatással bírjon.

Miért próbáljam ki?

 • Lehetősége nyílik a saját jogvitája eredményének irányítására.
 • A közvetítés felhasználóbarát környezet, amelyben a felek irányítanak.
 • A közvetítés lehetővé teszi, hogy a konfliktust áttekintsék és hatókörét kiigazítsák.
 • Ön hoz döntéseket és köt megállapodásokat, de nem köteles a megállapodás megkötésére.
 • A közvetítés megkísérlésével nem adja fel jogát arra, hogy szabadon keresetet indítson vagy folytassa a pert a bíróság előtt.
 • Minden, a közvetítésben részes fél nyertes helyzetbe kerül.
 • A közvetítő pártatlan és képzett segítő, aki segítséget nyújt ahhoz, hogy önmaguk érjenek el megoldást.
 • A bírósági tárgyalással összehasonlítva a közvetítés relatíve olcsó.
 • A közvetítés viszonylag gyors eljárás. Könnyen időzíthető bármikorra úgy, ahogy a feleknek egyaránt megfelelő, és többféle helyszínen kerülhet rá sor.
 • A közvetítés lehetővé teszi a rugalmas (személyre szabott) megoldásokat és elősegíti a felek közötti konstruktív jövőbeli kapcsolat és kapcsolattartás fenntartását vagy kialakítását.
 • A közvetítés során a jogi képviselő is nyújthat támogatást és adhat tanácsot.
 • A közvetítés csökkentheti a jövőbeli pereskedést.

Ez a link a Közvetítőt keres oldalra irányítja át.

A közvetítés korlátai

Amikor annak jelei mutatkoznak, hogy az ügy nem alkalmas közvetítésre vagy az egyik (vagy mindkét) fél nem hajlandó a közvetítés megkísérlésére, az igazságügyi hatóságok beavatkozása szükséges. Az ügy alkalmasságának felmérése során különleges figyelmet kell szentelni a lehetséges kockázatok – például kapcsolati erőszak és annak foka, kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés, gyermekbántalmazás stb. – azonosításának. Az ügy alkalmasságát egyedileg kell megítélni, a közvetítő és a közvetítő szervezet által alkalmazott standardok alapján.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 08/10/2020