Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

Navigointipolku

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Lapsen sijoittaminen toiseen maahan esimerkiksi sijaisperheeseen

Lapsi saattaa tarvita uuden perheen, koska hän on orpo tai koska hänen vanhempansa eivät kykene huolehtimaan hänestä. Käsite ’sijaisperhe’ saatetaan määritellä EU:n jäsenvaltioissa eri tavoin.


Lapsen kaikentyyppinen sijoittaminen toisessa EU:n jäsenvaltiossa sijaitsevaan sijaisperheeseen yhden tai useamman henkilön luo tai laitoshoitoon (esim. orpokotiin tai lastenkotiin) kuuluu Linkki avautuu uuteen ikkunaanBryssel II a -asetuksen soveltamisalaan.

Kun tuomioistuin tai viranomainen suunnittelee lapsen sijoittamista sijaisperheeseen tai laitokseen toisessa EU:n jäsenvaltiossa, sen on ennen sijoituspäätöksen tekemistä kuultava kyseisen valtion viranomaisia. Tarvittavan kuulemisen luonteen määrittämisen osalta asetuksessa viitataan kansalliseen lainsäädäntöön:

  • Jos siinä valtiossa, johon lapsi on määrä sijoittaa, vastaava sijoittaminen edellyttäisi valtion sisäisissä tapauksissa viranomaisten toimintaa, vastaanottavan valtion viranomaisten on hyväksyttävä rajatylittävä sijoittaminen ennen sijoituspäätöksen tekemistä.
  • Jos siinä valtiossa, johon lapsi on määrä sijoittaa, viranomaisen ei ole tarpeen toimia vastaavanlaisissa valtion sisäisissä tapauksissa, sen viranomaisille on ainoastaan ilmoitettava sijoittamisesta.

Kunkin EU:n jäsenvaltion kansallisessa lainsäädännössä ja menettelyssä määritellään ’sijaisperheen’ käsite, erityisesti, kattaako se myös sukulaiset.

Tietoa kunkin jäsenvaltion oikeusjärjestelmästä saa napsauttamalla kyseisen valtion lippua.


Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.

Päivitetty viimeksi: 15/04/2020