Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Čezmejna namestitev otrok, tudi v rejniške družine

Otrok lahko potrebuje novo družino, ker je sirota ali ker njegovi starši niso sposobni skrbeti zanj. Pojem „rejniška družina“ je lahko v državah EU različno opredeljen.


Vsakršna namestitev otroka v rejniško družino z eno ali več osebami ali v oskrbo zavoda (sirotišnica ali mladinski dom) v drugi državi EU spada na področje uporabe Povezava se odpre v novem oknuuredbe Bruselj IIa.

Sodišče ali organ, ki načrtuje namestitev otroka v rejniško družino ali zavod v drugi državi EU, se mora pred odreditvijo namestitve posvetovati z organi te države. Za ugotovitev, katera vrsta posvetovanja je potrebna, uredba napotuje na nacionalno pravo.

  • Če se v državi, v kateri naj bi bil otrok nameščen, za notranje primere namestitve otrok zahteva posredovanje javnega organa, je treba pred odreditvijo čezmejne namestitve pridobiti soglasje organov zaprošene države.
  • Če se v tej državi za notranje primere namestitve otrok posredovanje javnega organa ne zahteva, je treba organe te države samo obvestiti o namestitvi.

Pojem „rejniška družina“ je opredeljen v nacionalnih predpisih in postopkih posameznih držav EU, zlasti ali zajema sorodnike.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 15/04/2020