Zavřít

BETA VERZE PORTÁLU JE JIŽ K DISPOZICI!

Vyzkoušejte si BETA verzi evropského portálu e-Justice a dejte nám vědět, jak se Vám s ní pracuje!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Vankien tutkintavankeus ja siirtäminen

Tento text byl přeložen strojově. Za kvalitu překladu neručíme.

Kvalita tohoto překladu byla ohodnocena známkou: špatná

Jak byste ohodnotili kvalitu tohoto překladu?


Euroopan unioni pyrkii edistämään vankien sopeuttamista yhteiskuntaan sallimalla heidän kärsiä tuomionsa kotimaassaan. Tätä varten se on perustanut järjestelmän, jonka avulla vankeja voidaan siirtää takaisin siihen EU-maahan, josta he tulevat, ja se, jonka he tavallisesti asuvat tai johon heillä on läheiset siteet.


Järjestelmä perustuu vuonna 3 tehtyihin puitepäätöksiin:

Puitepäätös vankien palauttamisesta kotimaahansa

Linkki avautuu uuteen ikkunaanVuoden 2008 puitepäätös vapausrangaistuksista mahdollistaa vangin siirtämisen takaisin maahan, jossa hän asuu vakituisesti. Tämä perustuu siihen, että yhteiskuntaan sopeuttamisella eli sosiaalisella kuntoutuksella on paremmat mahdollisuudet onnistua, jos vanki saa kärsiä rangaistuksensa kotimaassaan.

Päätös edistää EU-maiden välistä tiedonkulkua ja mahdollistaa siirtojen toteuttamisen tiettyyn määräaikaan mennessä.

Mistä lähtien sitä sovelletaan?

EU-maiden oli määrä sisällyttää tämä puitepäätös kansalliseen lainsäädäntöönsä 5. joulukuuta 2011 mennessä. Täytäntöönpanon edistyminen käy ilmi Euroopan oikeudellisen verkoston kirjastosta Linkki avautuu uuteen ikkunaanlöytyvästä taulukosta.

Minkä säädöksen se korvaa?

Puitepäätös korvaa EU:n osalta Linkki avautuu uuteen ikkunaantuomittujen siirtämistä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (1983) ja sen Linkki avautuu uuteen ikkunaanlisäpöytäkirjan (1997), joita sovelletaan kuitenkin edelleen suhteissa EU:n ulkopuolisiin maihin.

Puitepäätös rikoksentekijän valvonnan järjestämisestä hänen kotimaassaan

Linkki avautuu uuteen ikkunaanVuoden 2008 valvontapuitepäätöstä & vaihtoehtoiset seuraamukset mahdollistavat sen, että henkilö voidaan palauttaa maahan, jossa hän asuu vakituisesti, jos hän on

  • tuomittu vapausrangaistukseen ja päästetty ehdonalaiseen vapauteen, tai
  • tuomittu vaihtoehtoiseen seuraamukseen

muussa kuin siinä EU-maassa, jossa hänellä on vakituinen asuinpaikka.

Seuraamuksen valvonta tapahtuu tällöin hänen vakituisessa asuinmaassaan, koska yhteiskuntaan sopeuttaminen on siellä helpompaa kuin muualla.

Mistä lähtien sitä sovelletaan?

EU-maiden oli määrä sisällyttää tämä puitepäätös kansalliseen lainsäädäntöönsä 6. joulukuuta 2011 mennessä. Täytäntöönpanon edistyminen käy ilmi Euroopan oikeudellisen verkoston kirjastosta Linkki avautuu uuteen ikkunaanlöytyvästä taulukosta.

Minkä säädöksen se korvaa?

Puitepäätös korvaa osan ehdolliseen rangaistukseen tuomittujen tai ehdonalaisesti vapautettujen Linkki avautuu uuteen ikkunaanvalvontaa koskevasta Euroopan neuvoston vuoden 1964 yleissopimuksesta, jota sovelletaan kuitenkin edelleen suhteissa EU:n ulkopuolisiin maihin.

Puitepäätös tutkintavankeuden vaihtoehdoista

Linkki avautuu uuteen ikkunaanVuoden 2009 puitepäätös koskee vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamista tutkintavankeuden vaihtoehtona toteutettaviin valvontatoimiin.

Tämä säädös mahdollistaa sen, että vastuu ilman vapaudenmenetystä toteutettavasta valvonnasta, joka kohdistuu väliaikaisesti oikeudenkäyntiin asti vapautettuun epäiltyyn, voidaan siirtää epäillyn vakituiselle asuinmaalle.

Näin toisessa EU-maassa oikeudenkäyntiä odottava EU:n kansalainen voi palata väliaikaisesti kotimaahansa. Valvonta kotimaassa toteutetaan ilman vapaudenmenetystä (esim. määräämällä epäilty oleskelemaan tietyssä paikassa tai ilmoittautumaan päivittäin poliisiasemalla). Näin vältetään pitkä tutkintavankeus ulkomailla.

Mistä lähtien sitä sovelletaan?

EU-maiden oli määrä sisällyttää tämä puitepäätös kansalliseen lainsäädäntöönsä 11. joulukuuta 2012 mennessä. Täytäntöönpanon edistyminen käy ilmi Euroopan oikeudellisen verkoston kirjastosta Linkki avautuu uuteen ikkunaanlöytyvästä taulukosta.

Lisätietoa

Lisätietoja antavat Linkki avautuu uuteen ikkunaanvankilaviranomaisten yhteistyöjärjestö Europris ja Euroopan Linkki avautuu uuteen ikkunaanehdonalaisjärjestö CEP.


Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.

Poslední aktualizace: 27/11/2019