Zavřít

BETA VERZE PORTÁLU JE JIŽ K DISPOZICI!

Vyzkoušejte si BETA verzi evropského portálu e-Justice a dejte nám vědět, jak se Vám s ní pracuje!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Őrizetbe vétel, fogvatartottak átszállítása

Tento text byl přeložen strojově. Za kvalitu překladu neručíme.

Kvalita tohoto překladu byla ohodnocena známkou: špatná

Jak byste ohodnotili kvalitu tohoto překladu?


Az EU elősegíti a fogvatartottak rehabilitációját azáltal, hogy lehetővé teszi büntetésük letöltését hazájukban. Ennek érdekében létrehozott egy rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a fogvatartottak visszakerüljenek abba az uniós országba, ahonnan származnak, abban az országban, ahol rendes körülmények között élnek, vagy amelyekkel szoros kapcsolatban állnak.


A rendszer a következő 3 „kerethatározaton” alapul:

A fogvatartottak hazájukba történő átszállításáról szóló határozat

A 2008. A link új ablakot nyit megévi szabadságvesztés-büntetésről szóló kerethatározat lehetővé teszi a fogvatartottak számára, hogy a rendes körülmények között lakóhelyük szerinti országba helyezzék át őket. Ennek az az oka, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy rehabilitálják a fogvatartottakat, ha hazájukban ki tudják tölteni büntetésüket.

A kerethatározat javítja a kommunikációt az országok között és lehetővé teszi, hogy az átszállításra meghatározott időkereteken belül kerüljön sor.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a határozatot 2011. december 5-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés helyzetére vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

Mit vált fel?

Az EU esetében a határozat az A link új ablakot nyit megelítélt személyek szállításáról szóló európai egyezmény (1983) és annak A link új ablakot nyit megkiegészítő jegyzőkönyve (1997) helyébe lép, bár ezek az egyezmények továbbra is alkalmazandók a nem uniós országokra.

A próbaidőről való döntés az elkövetők hazájában

A link új ablakot nyit megA próbaidő alatti magatartási szabályokról szóló 2008. évi kerethatározat & alternatív szankciók lehetővé teszik egy személy visszaküldését abba az országba, ahol szokásos körülmények között élnek, ha:

  • elítélték és próbára bocsátották, vagy
  • alternatív szankciót szabtak ki vele szemben

egy olyan uniós országban, ahol nem szokásosan él.

Ez az ország felügyeli majd a büntetése letöltését, mivel az emberek könnyebben rehabilitálhatóak a hazájukban.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a határozatot 2011. december 6-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés helyzetére vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

Mit vált fel?

A kerethatározat a próbára bocsátott vagy feltételesen szabadságra bocsátott elkövetők A link új ablakot nyit megfelügyeletéről szóló 1964. évi európai egyezmény vonatkozó részeit váltja fel, bár ez az egyezmény továbbra is alkalmazandó a nem uniós országokra.

Az előzetes letartóztatás alternatíváira vonatkozó döntés

A 2009-es A link új ablakot nyit megkerethatározat a kölcsönös elismerés elvét alkalmazza az előzetes letartóztatás alternatívájaként felügyeleti intézkedéseket elrendelő határozatokra.

Minden, a tárgyalás előtt feltételesen szabadlábra bocsátott gyanúsított esetében ez a kerethatározat lehetővé teszi a szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos felelősség átruházását arra az országra, ahol a gyanúsított szokásosan él.

Ez lehetővé teszi az uniós polgárok számára, hogy hazatérjenek, amíg egy másik uniós tagállamban várják a bíróság elé állítást. Hazájuk szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedések segítségével felügyeli majd őket (vagyis adott helyen való tartózkodásra vagy egy rendőrörsön történő napi bejelentkezésre kötelezi őket). Ezzel elkerülhető a hosszas külföldi előzetes letartóztatás.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a kerethatározatot 2012. december 11-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés helyzetére vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

További információk

LásdA link új ablakot nyit meg: euroPris és A link új ablakot nyit megCEP.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Poslední aktualizace: 27/11/2019