Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Őrizetbe vétel, fogvatartottak átszállítása


Az EU elősegíti a fogvatartottak rehabilitációját azáltal, hogy lehetővé teszi büntetésük letöltését hazájukban. Ennek érdekében felállított egy rendszert, amelynek segítségével a fogvatartottakat abba az uniós tagállamba szállítják át, amelyből származnak, amelyben szokásosan élnek vagy amelyikkel szoros kötelékeket tartanak fenn.


Ez a rendszer három kerethatározaton alapul:

A fogvatartottak hazájukba történő átszállításáról szóló határozat

A link új ablakot nyit megszabadságvesztés-büntetéssel járó ítéletekről szóló 2008. évi kerethatározat lehetővé teszi a fogvatartottak szokásos tartózkodási helyük szerinti országba való visszaszállítását. Ennek oka, hogy a fogvatartottak nagyobb valószínűséggel rehabilitálhatóak, ha büntetésüket hazájukban tölthetik le.

A kerethatározat javítja a kommunikációt az országok között és lehetővé teszi, hogy az átszállításra meghatározott időkereteken belül kerüljön sor.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a kerethatározatot 2011. december 5-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés aktuális állására vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

Mit vált fel?

Az EU-ban a kerethatározat A link új ablakot nyit megaz elítéltek átszállításáról szóló 1983. évi európai egyezményt és annak A link új ablakot nyit meg1997. évi kiegészítő jegyzőkönyvét váltja fel, bár ezek az egyezmények továbbra is alkalmazandók a nem uniós országra.

A próbaidőről való döntés az elkövetők hazájában

A link új ablakot nyit megpróbaidő alatti magatartási szabályokról és alternatív szankciókról szóló 2008-as kerethatározat lehetővé teszi, hogy egy személyt a szokásos lakóhelye szerinti országba küldjenek vissza, amennyiben:

  • elítélték és próbára bocsátották, vagy
  • alternatív szankciót szabtak ki vele szemben

egy olyan uniós országban, ahol nem szokásosan él.

Ez az ország felügyeli majd a büntetése letöltését, mivel az emberek könnyebben rehabilitálhatóak a hazájukban.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a határozatot 2011. december 6-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés aktuális állására vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

Mit vált fel?

A kerethatározat a A link új ablakot nyit megpróbára bocsátott vagy feltételesen szabadságra bocsátott elkövetők felügyeletéről szóló 1964. évi európai egyezmény vonatkozó részeit váltja fel, bár ez az egyezmény továbbra is alkalmazandó a nem uniós országokra.

Az előzetes letartóztatás alternatíváira vonatkozó döntés

A 2009-es A link új ablakot nyit megkerethatározat a kölcsönös elismerés elvét alkalmazza az előzetes letartóztatás alternatívájaként felügyeleti intézkedéseket elrendelő határozatokra.

Minden, a tárgyalás előtt feltételesen szabadlábra bocsátott gyanúsított esetében ez a kerethatározat lehetővé teszi a szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos felelősség átruházását arra az országra, ahol a gyanúsított szokásosan él.

Ez lehetővé teszi az uniós polgárok számára, hogy hazatérjenek, amíg egy másik uniós tagállamban várják a bíróság elé állítást. Hazájuk szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedések segítségével felügyeli majd őket (vagyis adott helyen való tartózkodásra vagy egy rendőrörsön történő napi bejelentkezésre kötelezi őket). Ezzel elkerülhető a hosszas külföldi előzetes letartóztatás.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a kerethatározatot 2012. december 11-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés aktuális állására vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

További információk

Lásd: A link új ablakot nyit megEuropris és A link új ablakot nyit megCEP.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 26/03/2020