Chiudi

LA VERSIONE BETA DEL PORTALE È DISPONIBILE ORA!

Visita la versione BETA del portale europeo della giustizia elettronica e lascia un commento sulla tua esperienza sul sito!

 
 

Percorso di navigazione

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pritvor i transfer zatvorenika

La pagina è stata tradotta automaticamente. Non è possibile garantirne la qualità.

La qualità della traduzione è stata giudicata: inaffidabile

La traduzione vi risulta utile?


EU pomaže u rehabilitaciji zatvorenika omogućujući ima odsluženje kazne u domovini. U tu svrhu uspostavio je sustav transfera zatvorenika u državu članicu EU-a u kojoj žive ili s kojom imaju bliske veze.


Sustav se temelji na 3 „okvirnih odluka”:

Odluka o transferu zatvorenika u matičnu državu

Poveznica se otvara u novom prozoruOkvirna odluka o zatvorskim kaznama iz 2008. omogućuje da se zatvorenici vrate natrag u zemlju u kojoj obično žive. To je zato što je vjerojatnije da će se zatvorenici rehabilitirati ako mogu odslužiti kaznu u svojoj matičnoj zemlji.

Odlukom se unapređuje komunikacija među zemljama i omogućuje provođenje transfera u fiksnim rokovima.

Od kada se primjenjuje?

Države članice EU-a morale su ugraditi tu odluku u svoje nacionalno zakonodavstvo do 5. prosinca 2011.. Informacije o napretku u provedbi dostupne su Poveznica se otvara u novom prozoruovdje.

Što se njome zamjenjuje?

Za EU Odluka zamjenjuje Poveznica se otvara u novom prozoruEuropsku konvenciju o transferu osuđenih osoba (1983) i njezin Poveznica se otvara u novom prozoruDodatni protokol (1997), iako će se te konvencije i dalje primjenjivati na zemlje koje nisu članice EU-a.

Odluka o probacijskim mjerama u matičnoj državi osuđene osobe

Poveznica se otvara u novom prozoruOdlukom iz 2008. o probacijskim mjerama & alternativnim sankcijama omogućuje se slanje natrag u zemlju u kojoj žive ako su:

  • osuđena i uvjetno otpuštena ili
  • joj je izrečena alternativna sankcija

u državi članici EU-a u kojoj nema uobičajeno boravište.

Ta će zemlja nadzirati odsluženje njihove kazne jer je rehabilitacija lakša u matičnoj državi osuđenika.

Od kada se primjenjuje?

Države članice EU-a morale su ugraditi tu odluku u svoje nacionalno zakonodavstvo do 6. prosinca 2011.. Informacije o napretku u provedbi dostupne su Poveznica se otvara u novom prozoruovdje.

Što se njome zamjenjuje?

Odluka zamjenjuje odgovarajuće dijelove Poveznica se otvara u novom prozoruKonvencije Vijeća Europe iz 1964. o nadzoru nad uvjetno osuđenim ili uvjetno otpuštenim počiniteljima kaznenih djela, iako se Konvencija nastavlja primjenjivati u trećim zemljama.

Odluka o alternativama privremenom pritvoru

Poveznica se otvara u novom prozoruOkvirna odluka iz 2009. primjenjuje načelo uzajamnog priznavanja odluka o mjerama nadzora kao alternative privremenom pritvoru.

Tom se odlukom omogućuje prenošenje odgovornosti za provođenje nadzora bez oduzimanja slobode za osumnjičenike koji su privremeno pušteni na slobodu prije suđenja na zemlju njihova uobičajenog boravišta.

Time se građanima EU-a omogućuje povratak kući u očekivanju suđenja u drugoj državi članici EU-a. Njihova matična država provodit će nadzor nad njima uporabom mjera bez oduzimanja slobode (primjerice, obvezom da ostanu na određenom mjestu ili obvezom svakodnevnog javljanja u policijsku postaju). Na taj se način izbjegava dugi pritvor u inozemstvu.

Od kada se primjenjuje?

Države članice EU-a morale su ugraditi ovu odluku u svoje nacionalno zakonodavstvo do 11. prosinca 2012.. Informacije o napretku u provedbi dostupne su Poveznica se otvara u novom prozoruovdje.

Više informacija

Vidjeti Poveznica se otvara u novom prozoruEuropris i Poveznica se otvara u novom prozoruCEP.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Ultimo aggiornamento: 27/11/2019