Stäng

NU FINNS EN NY BETAVERSION AV PORTALEN!

Testa betaversionen av den europeiska e-juridikportalen och berätta vad du tycker!

 
 

Sökväg

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Őrizetbe vétel, fogvatartottak átszállítása

Den här sidan har maskinöversatts och kvaliteten kan inte garanteras.

Kvaliteten på den här översättningen har bedömts som: otillförlitlig

Var översättningen till någon hjälp?


Az EU elősegíti a fogvatartottak rehabilitációját azáltal, hogy lehetővé teszi büntetésük letöltését hazájukban. Ennek érdekében létrehozott egy rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a fogvatartottak visszakerüljenek abba az uniós országba, ahonnan származnak, abban az országban, ahol rendes körülmények között élnek, vagy amelyekkel szoros kapcsolatban állnak.


A rendszer a következő 3 „kerethatározaton” alapul:

A fogvatartottak hazájukba történő átszállításáról szóló határozat

A 2008. A link új ablakot nyit megévi szabadságvesztés-büntetésről szóló kerethatározat lehetővé teszi a fogvatartottak számára, hogy a rendes körülmények között lakóhelyük szerinti országba helyezzék át őket. Ennek az az oka, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy rehabilitálják a fogvatartottakat, ha hazájukban ki tudják tölteni büntetésüket.

A kerethatározat javítja a kommunikációt az országok között és lehetővé teszi, hogy az átszállításra meghatározott időkereteken belül kerüljön sor.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a határozatot 2011. december 5-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés helyzetére vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

Mit vált fel?

Az EU esetében a határozat az A link új ablakot nyit megelítélt személyek szállításáról szóló európai egyezmény (1983) és annak A link új ablakot nyit megkiegészítő jegyzőkönyve (1997) helyébe lép, bár ezek az egyezmények továbbra is alkalmazandók a nem uniós országokra.

A próbaidőről való döntés az elkövetők hazájában

A link új ablakot nyit megA próbaidő alatti magatartási szabályokról szóló 2008. évi kerethatározat & alternatív szankciók lehetővé teszik egy személy visszaküldését abba az országba, ahol szokásos körülmények között élnek, ha:

  • elítélték és próbára bocsátották, vagy
  • alternatív szankciót szabtak ki vele szemben

egy olyan uniós országban, ahol nem szokásosan él.

Ez az ország felügyeli majd a büntetése letöltését, mivel az emberek könnyebben rehabilitálhatóak a hazájukban.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a határozatot 2011. december 6-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés helyzetére vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

Mit vált fel?

A kerethatározat a próbára bocsátott vagy feltételesen szabadságra bocsátott elkövetők A link új ablakot nyit megfelügyeletéről szóló 1964. évi európai egyezmény vonatkozó részeit váltja fel, bár ez az egyezmény továbbra is alkalmazandó a nem uniós országokra.

Az előzetes letartóztatás alternatíváira vonatkozó döntés

A 2009-es A link új ablakot nyit megkerethatározat a kölcsönös elismerés elvét alkalmazza az előzetes letartóztatás alternatívájaként felügyeleti intézkedéseket elrendelő határozatokra.

Minden, a tárgyalás előtt feltételesen szabadlábra bocsátott gyanúsított esetében ez a kerethatározat lehetővé teszi a szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos felelősség átruházását arra az országra, ahol a gyanúsított szokásosan él.

Ez lehetővé teszi az uniós polgárok számára, hogy hazatérjenek, amíg egy másik uniós tagállamban várják a bíróság elé állítást. Hazájuk szabadságelvonással nem járó felügyeleti intézkedések segítségével felügyeli majd őket (vagyis adott helyen való tartózkodásra vagy egy rendőrörsön történő napi bejelentkezésre kötelezi őket). Ezzel elkerülhető a hosszas külföldi előzetes letartóztatás.

Mióta alkalmazzák?

Az uniós tagállamoknak ezt a kerethatározatot 2012. december 11-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba. Az átültetés helyzetére vonatkozó információ A link új ablakot nyit megitt található.

További információk

LásdA link új ablakot nyit meg: euroPris és A link új ablakot nyit megCEP.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Senaste uppdatering: 27/11/2019