Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Uniós ítélkezési gyakorlat

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: francia.


Míg az Európai Unió (EU) jogát a tagállamok minden bíróságának (legyen az nemzeti, regionális vagy helyi bíróság) alkalmaznia kell, az A link új ablakot nyit megEurópai Bíróság biztosítja, hogy az uniós jog értelmezését és alkalmazását minden tagállamban tiszteletben tartsák, és hogy azt egyformán értelmezzék. Így az uniós ítélkezési gyakorlatot főként az Európai Bíróság alakítja.


Az Európai Bíróság három bíróságból áll: a Bíróságból, az (1988-ban létrehozott) Törvényszékből és a (2004-ben létrehozott) Közszolgálati Törvényszékből.

A Bíróság alkotja az Európai Unió igazságszolgáltatási szervét, és a tagállami bíróságokkal és törvényszékekkel együttműködve biztosítja az Európai Unió jogának alkalmazását és egységes értelmezését. Többnyelvű intézmény, mivel egy-egy eljárás nyelve az Európai Unió bármely hivatalos nyelve lehet. A Bíróságnak biztosítania kell ítélkezési gyakorlatának terjesztését a tagállamokban.

Megalapítása óta az Európai Bíróság három bírósága nagyjából 15 000 ítéletet hozott.

Az 1997. június 17. utáni ítélkezési gyakorlat az A link új ablakot nyit megEU minden hivatalos nyelvén elérhető a bíróság A link új ablakot nyit meghonlapján. Adatbázisa tartalmazza az ítéleteknek, a Bíróság véleményeinek, a főtanácsnoki indítványoknak és az uniós bíróságok végzéseinek a teljes szövegét. Az adatbázisban ügyszám, dátum, a felek neve, a szövegben található kulcsszavak stb. alapján lehet keresni. Az adatbázis továbbá összefoglalókat tartalmaz a határozatokról, tájékoztatást a határozatok tárában közzé nem tett határozatokról, valamint tartalmazza az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett közleményeket.

Az ítélkezési gyakorlattal kapcsolatos egyéb fontos adatbázisok:

  • A link új ablakot nyit megEUR-Lex, az Európai Unió jogi adatbázisa: uniós ítélkezési gyakorlat az EU minden hivatalos nyelvén, ideértve az 1997. június 17. előtti időszak ítélkezési gyakorlatát is.
  • A link új ablakot nyit megJURIFAST, az Európai Unió Államtanácsainak és Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságainak Szövetsége (ACA Europe) oldala, amely az Európai Bíróság által meghozott előzetes döntéseket és a tagállami bíróságok által előzetes döntéshozatalra előterjesztett megfelelő kérdéseket tartalmazza (ez az adatbázis angol és francia nyelven működik).
  • A link új ablakot nyit megJURE, az Európai Bizottság által létrehozott adatbázis, polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságra, valamint a határozatoknak a meghozataluk államától eltérő államban való elismerésére és végrehajtására vonatkozó ítélkezési gyakorlatot tartalmazza. Ide tartozik az alkalmazandó nemzetközi egyezményekkel (vagyis az 1968. évi Brüsszeli Egyezmény és az 1988. évi Luganói Egyezmény) kapcsolatos, valamint az uniós és a tagállami ítélkezési gyakorlat is.

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 18/01/2019