Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Uniós áttekintés a közvetítésről


Az Európai Unió aktívan előmozdítja az alternatív vitarendezési (AVR) módszereket, mint például a közvetítést. A közvetítésről szóló irányelv valamennyi uniós tagállamban alkalmazandó. Az irányelv a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott közvetítésre vonatkozik.


A közvetítés alkalmazásának előmozdítása megkönnyíti a jogviták rendezését és segít elkerülni a bírósági peres eljárásokkal járó aggodalmakat, időveszteséget és költségeket, és ezáltal lehetővé teszi a polgárok számára jogaik hatékony érvényesítését.

A közvetítési irányelvet polgári és kereskedelmi ügyekben felmerülő, határokon átnyúló jogviták esetében kell alkalmazni. Az irányelv olyan jogvitákra vonatkozik, amelyekben a felek legalább egyike a többi fél bármelyikétől eltérő tagállamban rendelkezik lakóhellyel/székhellyel abban az időpontban, amikor a felek megállapodnak a közvetítés igénybevételéről, illetve amikor a közvetítést a bíróság elrendeli.

E jogi aktus elsődleges célja a közvetítés igénybevételének ösztönzése a tagállamokban.

Ennek érdekében az irányelv öt lényeges szabályt tartalmaz:

  • Kötelezi az egyes tagállamokat arra, hogy ösztönözzék a közvetítők képzését és biztosítsák a közvetítés magas színvonalát.
  • Minden bírát feljogosít arra, hogy a jogvitákban részt vevő feleket először közvetítés igénybevételére hívja fel, amennyiben ezt az adott ügy körülményei alapján megfelelőnek tartja.
  • Úgy rendelkezik, hogy a közvetítés eredményeképpen létrejövő megállapodások a felek egybehangzó kérése alapján végrehajthatóvá nyilváníthatók. A végrehajthatóvá nyilvánítás történhet például bírósági jóváhagyás vagy közjegyző általi hitelesítés útján.
  • Biztosítja a közvetítés folyamatának bizalmas jellegét. Úgy rendelkezik, hogy közvetítésben részt vevő felek közötti jövőbeli jogvita esetén a közvetítő nem kötelezhető arra, hogy a közvetítés során történtekről bíróság előtt tanúvallomást tegyen.
  • Biztosítja, hogy a közvetítéssel eltöltött idő miatt a felek ne veszítsék el a bírósághoz fordulás lehetőségét: a bírósági eljárás kezdeményezésével kapcsolatos határidőkre vonatkozóan a közvetítés felfüggesztő hatályú.

A közvetítők európai magatartási kódexePDF(119 Kb)hu egy sor elvet határoz meg, amely mellett az egyes közvetítők önként elkötelezhetik magukat. A dokumentumot az Európai Bizottság közreműködésével érdekelt felek egy csoportja dolgozta ki.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 18/12/2020