Eurojust

În 2002, Consiliul a instituit Eurojust pentru a consolida lupta împotriva formelor grave de criminalitate organizată. În 2018, Parlamentul European și Consiliul au actualizat mandatul Eurojust pentru a sprijini și a consolida coordonarea și cooperarea dintre autoritățile naționale de cercetare și urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate transfrontalieră. Eurojust este un organism compus din procurori, judecători și reprezentanți ai autorităților judiciare cu competențe echivalente.

Ce este Eurojust?

Eurojust, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală, este un centru unic cu sediul la Haga, Țările de Jos, unde autoritățile judiciare naționale colaborează strâns pentru a combate formele grave de criminalitate transfrontalieră. Rolul Eurojust este de a contribui la transformarea Europei într-un loc mai sigur prin coordonarea activității autorităților naționale — atât din statele membre ale UE, cât și din statele terțe — în cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor transnaționale.

Care sunt sarcinile și competențele Eurojust?

Eurojust sprijină și consolidează coordonarea și cooperarea dintre autoritățile naționale de cercetare și urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate pe care Eurojust are competența să le soluționeze, în cazul în care infracțiunea respectivă afectează două sau mai multe state membre, sau necesită urmărirea penală pe baze comune, pe baza operațiunilor desfășurate și a informațiilor furnizate de autoritățile statelor membre, de Europol, de EPPO și de OLAF.

Pentru a-și îndeplini sarcinile, Eurojust ia în considerare orice cerere formulată de o autoritate competentă a unui stat membru, orice informații furnizate de autoritățile, instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii competente, precum și orice informații colectate chiar de Eurojust.

Eurojust facilitează, de asemenea, executarea cererilor de cooperare judiciară și a deciziilor privind cooperarea judiciară, inclusiv a cererilor și deciziilor bazate pe instrumente care pun în aplicare principiul recunoașterii reciproce.

Eurojust este competent în ceea ce privește formele grave de criminalitate enumerate în Regulamentul privind Eurojustul. Cu toate acestea, începând cu data la care EPPO își asumă atribuțiile de investigare și urmărire penală, Eurojust nu își exercită competența în ceea ce privește infracțiunile pentru care EPPO își exercită competența, cu excepția cazurilor în care sunt implicate, de asemenea, state membre care nu participă la cooperarea consolidată privind instituirea EPPO și la cererea statelor membre respective sau la cererea EPPO.

Eurojust își exercită competența pentru infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii în cazuri care implică statele membre care participă la cooperarea consolidată privind instituirea EPPO, dar în care EPPO nu are competența sau decide să nu își exercite competența.

Cum funcționează Eurojust?

Eurojust sprijină o gamă largă de cercetări și urmăriri penale. Fiecare caz este diferit și necesită o abordare personalizată. Adesea, anchetatorii și procurorii trebuie să acționeze imediat pentru a localiza și a aresta suspecții. În astfel de cazuri, autoritățile naționale se pot baza pe serviciile unice de gardă ale Eurojust, de exemplu prin facilitarea executării rapide a unui mandat european de arestare (MEA), a unui ordin de înghețare sau a colectării de probe utilizând un ordin european de anchetă (EIO). În alte perioade, o anchetă este concepută lent și metodic, ceea ce implică luni, chiar ani de planificare, coordonare și discuții atente, Eurojust jucând un rol de coordonare. Patru tipuri principale de sprijin oferit de Eurojust sunt echipele comune de anchetă, instrumentele de cooperare judiciară ale UE, reuniunile de coordonare și centrele de coordonare.

Cazurile aduse în fața Eurojust implică fie două sau mai multe state membre ale UE, fie un stat membru și un stat din afara UE. Uneori, cazurile implică infracțiuni comise într-un singur stat membru care au repercusiuni dincolo de frontierele sale. Eurojust oferă statelor membre vasta sa experiență și expertiză în domeniul cooperării judiciare, inclusiv o serie de instrumente pentru a aborda probleme precum conflictele de jurisdicție, extrădarea, admisibilitatea probelor și înghețarea și recuperarea activelor. Întrucât Eurojust acceptă autorități din toate statele membre și din diferite state terțe, acesta poate răspunde rapid cererilor, uneori contribuind la soluționarea unui caz în termen de câteva ore.

Care este organizarea Eurojust?

Colegiul Eurojust este compus din membri naționali, câte unul din fiecare stat membru al UE (cu excepția Danemarcei, care, în temeiul Protocolului nr. 22, nu are obligații în temeiul Regulamentului privind Eurojustul). Membrii naționali sunt judecători, procurori sau alți profesioniști din domeniul judiciar cu competențe echivalente. Deputații naționali sunt sprijiniți de adjuncți și asistenți.

În exercitarea funcțiilor sale de gestionare, Colegiul este format, de asemenea, dintr-un reprezentant al Comisiei Europene. Colegiul este supravegheat de președintele Eurojust, care este ales pentru un mandat de patru ani, cu o limită de două mandate. Doi vicepreședinți îl asistă pe Președinte în exercitarea funcțiilor sale. De asemenea, aceștia sunt aleși pentru un mandat de patru ani, cu o limită de două mandate.

Comitetul executiv al Eurojust asistă Colegiul Eurojust în funcțiile sale de gestionare. Acesta supraveghează activitatea pregătitoare necesară a directorului administrativ cu privire la chestiuni administrative în vederea adoptării de către colegiu și ia decizii administrative care sunt descrise în mod explicit la articolul 16 din Regulamentul privind Eurojustul.

Comitetul executiv este prezidat de președintele Eurojust și este format din vicepreședinții Eurojust, precum și dintr-un reprezentant al Comisiei Europene. Alți doi membri ai colegiului sunt numiți în consiliul de administrație în cadrul unui sistem de rotație de doi ani.

Directorul administrativ gestionează administrarea Eurojust, care, la rândul său, sprijină Colegiul Eurojust.

Linkuri conexe

EurojustEurojust

Ultima actualizare: 23/12/2020

Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.