Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Eurojust

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: nepatikima

Ar šis vertimas Jums naudingas?


Svet je leta 2002 ustanovil Eurojust, da bi okrepil boj proti težjim oblikam organiziranega kriminala. Evropski parlament in Svet sta leta 2018 posodobila mandat Eurojusta za podporo in okrepitev usklajevanja in sodelovanja med nacionalnimi preiskovalnimi organi in organi pregona v zvezi s hudimi čezmejnimi kaznivimi dejanji. Eurojust je organ, ki ga sestavljajo tožilci, sodniki in predstavniki pravosodnih organov z enakovrednimi pristojnostmi.


Kaj je Eurojust?

Eurojust, Agencija Evropske unije za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah, je edinstveno središče s sedežem v Haagu na Nizozemskem, kjer nacionalni pravosodni organi tesno sodelujejo v boju proti hudim čezmejnim kaznivim dejanjem. Vloga Eurojusta je prispevati k večji varnosti Evrope z usklajevanjem dela nacionalnih organov - iz držav članic EU in tretjih držav - pri preiskovanju in pregonu mednarodnega kriminala.

Kakšne so naloge in pristojnosti Eurojusta?

Eurojust podpira in krepi usklajevanje in sodelovanje med nacionalnimi preiskovalnimi organi in organi pregona v zvezi s hudimi kaznivimi dejanji, za obravnavo katerih je pristojen Eurojust, kadar ta kazniva dejanja prizadenejo dve ali več držav članic ali zahtevajo skupni pregon na podlagi operacij, ki jih izvajajo organi držav članic, Povezava se odpre v novem oknuEuropol, Povezava se odpre v novem oknuEJT in Povezava se odpre v novem oknuOLAF, ter informacij, ki jih posredujejo organi držav članic.

Eurojust pri opravljanju svojih nalog upošteva vse zahteve pristojnega organa države članice, vse informacije, ki jih predložijo pristojni organi, institucije, organi, uradi in agencije Unije, ter vse informacije, ki jih zbere Eurojust sam.

Eurojust tudi olajšuje izvrševanje zaprosil in odločitev za pravosodno sodelovanje, vključno z zaprosili in odločitvami na podlagi instrumentov, ki uveljavljajo načelo vzajemnega priznavanja.

Eurojust je pristojen v zvezi z oblikami hudih kaznivih dejanj, navedenimi v Povezava se odpre v novem oknuuredbi o Eurojustu. Vendar Eurojust od datuma, ko EJT prevzame svoje preiskovalne in tožilske naloge, ne izvaja svoje pristojnosti v zvezi s kaznivimi dejanji, za katera EJT izvaja svojo pristojnost, razen v primerih, ko so vključene tudi države članice, ki niso vključene v okrepljeno sodelovanje v zvezi z ustanovitvijo EJT, in na zahtevo teh držav članic ali EJT.

Eurojust izvršuje svojo pristojnost za kazniva dejanja, ki škodijo finančnim interesom Unije, v primerih, ki vključujejo države članice, vključene v okrepljeno sodelovanje za ustanovitev EJT, za katere pa EJT ni pristojen ali se odloči, da svoje pristojnosti ne bo izvrševal.

Kako Eurojust deluje?

Eurojust pomaga pri številnih preiskavah in pregonih. Vsak primer je drugačen in zahteva individualen pristop. Preiskovalci in tožilci morajo pogosto nemudoma ukrepati, da bi našli in prijeli osumljence. V takih primerih se lahko nacionalni organi zanesejo na edinstvene Povezava se odpre v novem oknuslužbe Eurojusta za klice, na primer z omogočanjem hitre izvršitve Povezava se odpre v novem oknuevropskega naloga za prijetje, odredbe o zamrznitvi ali zbiranja dokazov z uporabo Povezava se odpre v novem oknuevropskega preiskovalnega naloga (EPN). V drugih časih se preiskava izvaja počasi in metodično ter vključuje mesece ali celo leta skrbno načrtovanje, usklajevanje in razprave, pri čemer ima Eurojust usklajevalno vlogo. Štiri ključne vrste podpore, ki jo zagotavlja Eurojust, so Povezava se odpre v novem oknuskupne preiskovalne enote, Povezava se odpre v novem oknuorodja EU za pravosodno sodelovanje, Povezava se odpre v novem oknuusklajevalni sestanki in Povezava se odpre v novem oknukoordinacijski centri.

V zadevah, predloženih Eurojustu, sta udeleženi dve ali več držav članic EU ali država članica in država, ki ni članica EU. Včasih gre za kazniva dejanja, storjena v eni sami državi članici, ki imajo posledice zunaj njenih meja. Eurojust državam članicam ponuja obsežne izkušnje in strokovno znanje na področju pravosodnega sodelovanja, vključno z vrsto orodij za reševanje težav, kot so spori o pristojnosti, izročitev, dopustnost dokazov ter zamrznitev in izterjava premoženja. Ker Eurojust sprejema organe iz vseh Povezava se odpre v novem oknudržav članic in različnih Povezava se odpre v novem oknutretjih držav, se lahko hitro odzove na zahteve in včasih pomaga pri reševanju zadeve v nekaj urah.

Kakšna je organizacija Eurojusta?

Kolegij Eurojusta sestavljajo nacionalni člani, po eden iz vsake države članice EU (razen Danske, ki je v skladu s Protokolom št. 22 Povezava se odpre v novem oknuuredba o Eurojustu ne zavezuje). Nacionalni člani so sodniki, tožilci ali drugi pravosodni strokovnjaki z enakovrednimi pristojnostmi. Nacionalnim poslancem pomagajo namestniki in pomočniki.

Kolegij pri opravljanju svojih vodstvenih funkcij zastopa tudi predstavnika Evropske komisije. Kolegij nadzoruje predsednik Eurojusta, ki je izvoljen za štiriletni mandat z dvema mandatoma. Predsedniku pri opravljanju njegovih nalog pomagata dva podpredsednika. Izvoljeni so tudi za štiriletni mandat z dvema mandatoma.

Izvršni odbor Eurojusta pomaga kolegiju Eurojusta pri njegovih vodstvenih funkcijah. Nadzoruje potrebno pripravljalno delo upravnega direktorja v zvezi z upravnimi zadevami, ki ga sprejme kolegij, in sprejema upravne odločitve, ki so izrecno opisane v členu 16 Povezava se odpre v novem oknuuredbe o Eurojustu.

Izvršnemu odboru predseduje predsednik Eurojusta, sestavljajo pa ga podpredsedniki Eurojusta in predstavnik Evropske komisije. Dva druga člana kolegija sta imenovana v odbor v skladu z dvoletnim sistemom rotacije.

Upravni direktor vodi upravljanje Eurojusta, ki podpira kolegij Eurojusta.

Sorodne povezave

Povezava se odpre v novem oknuEurojust


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Paskutinis naujinimas: 23/12/2020