Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai végrehajtható okirat - Spanyolország


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Spanyolország

Bírósági határozatok elismerése és végrehajtása – Polgári és kereskedelmi ügyekben hozott bírósági határozatok (európai végrehajtható okirat)


1. Kijavítási és visszavonási eljárás (10. cikk (2) bekezdése)

2. Felülvizsgálati eljárások (19. cikk (1) bekezdése)

3. Használható nyelvek (20. cikk (2) bekezdésének c) pontja)

4. Közokiratok hitelesítésére kijelölt hatóságok (25. cikk)

1. Kijavítási és visszavonási eljárás (10. cikk (2) bekezdése)

Az európai végrehajtható okiratban szereplő tévedéseknek a 805/2004/EK rendelet 10. cikke (1) bekezdésének a) pontja szerinti javítására szolgáló eljárást az igazságszolgáltatásról szóló, 1985. július 1-jei 6. sz. sarkalatos törvény (Ley Orgánica 6/1985, de 1 de julio del Poder Judicial) 267. cikkének első három bekezdése szabályozza.

Az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványnak a 805/2004/EK rendelet 10. cikke (1) bekezdésének b) pontja szerinti visszavonási eljárását a polgári perrendtartásról szóló, 2000. január 7-i 1. sz. törvény (Ley 1/2000, de 7 de enero, de Enjuiciamiento Civil) jogorvoslati kérelmekre (recurso de reposición) irányadó rendelkezéseinek megfelelően kell lefolytatni és elbírálni.

Az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványokkal kapcsolatos feladatokat a közokiratok esetében az a közjegyző látja el, aki felelős az esetleges tárgyi tévedések, illetve a kiállítási feltételek maradéktalan teljesítésének ellenőrzéséért, valamint a 805/2004/EK rendelet 10. cikkének (1) bekezdése szerinti – tárgyi tévedés miatti – javítás, illetve visszavonás iránti kérelem megküldéséért.

2. Felülvizsgálati eljárások (19. cikk (1) bekezdése)

A 805/2004/EK rendelet 19. cikkében említett, kivételes esetekre vonatkozó felülvizsgálat a mulasztó alperes kérelme alapján végrehajtható a jogerős ítéletek megsemmisítésével (a polgári perrendtartásról szóló, 2000. január 7-i 1. sz. törvény [Ley 1/2000, de 7 de enero, de Enjuiciamiento Civil] 501. cikke).

3. Használható nyelvek (20. cikk (2) bekezdésének c) pontja)

A 20. cikk (2) bekezdésének c) pontja szerinti elfogadott nyelv a spanyol nyelv.

4. Közokiratok hitelesítésére kijelölt hatóságok (25. cikk)

A 805/2004/EK rendelet 25. cikkének (1) bekezdése és III. melléklete szerinti tanúsítvány kiállítása a közjegyző, vagy az adott ügyben eljáró törvényes helyettesének vagy utódjának feladata.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 18/05/2020