Evropski nalog za izvršbo

Obnovi

Postopek z evropskim nalogom za izvršbo je preprost postopek, ki se lahko uporablja za nesporne čezmejne zahtevke. Omogoča, da se sodna odločba o nespornem zahtevku, izdana v eni državi članici, zlahka prizna in izvrši v drugi državi članici.


Da se sodna odločba potrdi kot evropski nalog za izvršbo (ENI), sodnik uporabi standardni obrazec, ki je na voljo tukaj.

Ko sodišče izda Povezava se odpre v novem oknuevropski nalog za izvršbo, ga je treba poslati izvršilnemu organu države članice, v kateri dolžnik živi ali kjer ima premoženje.

Poleg evropskega naloga za izvršbo je treba poslati izvod izvirne sodne odločbe, zahteva pa se lahko tudi prevod potrdila o evropskem nalogu za izvršbo, odvisno od tega, katere jezike priznava izvršilni organ v drugi državi članici. Potrebne niso nobene druge formalnosti in sodna odločba se lahko izvrši v drugi državi članici.

Sorodne povezave

Praktični vodnik Za uporabo Uredbe o evropskem nalogu za izvršboPDF(1085 Kb)sl

Evropski nalog za izvršbo – uradna obvestila držav članic in orodje za iskanje pristojnih sodišč/organov


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 10/02/2021