Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • Európai igazságügyi képzés

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai igazságügyi képzés


A (polgári és büntetőügyekben egyaránt folytatott) nemzetközi együttműködés rávilágított arra, hogy az európai jogi aktusokat és mechanizmusokat hatékonyabban lehetne végrehajtani a polgárok és vállalkozások előnyére, amennyiben:

  • a különböző uniós országokban nagyobb lenne a gyakorló jogászok közötti megértés és kölcsönös bizalom,
  • ismertebbek lennének az uniós jogszabályok és együttműködési eszközök, valamint
  • következetesebb lenne az uniós jog értelmezése (a nemzeti ügyekben való pontos alkalmazás érdekében).

Az európai igazságügyi képzés magában foglalja a gyakorló jogászok uniós anyagi és eljárási jogszabályok terén való képzését, valamint a többi tagállam nemzeti igazságügyi rendszereire vonatkozó tudásuk gyarapítását és tudatosságuk javítását. Prioritást élveznek az európai uniós jog betartatásáért felelős bírók és ügyészek, de az európai igazságügyi képzés ugyanolyan lényeges más olyan gyakorló jogászok számára is, mint például a bírósági alkalmazottak, a jogászok, az ügyvédek, a végrehajtók, a közjegyzők és a mediátorok. Az európai jogszabályi keret végrehajtása kapcsán valamennyi gyakorló jogásznak hozzáértően kell saját szerepét betöltenie. A kölcsönös bizalom és megértés ugyancsak lényeges ahhoz, hogy olyan biztonságos jogi környezetet biztosíthassunk, amely egyértelmű és következetes módon juttatja érvényre az egyének és a vállalkozások jogait.


Jogi képzés

A Lisszaboni Szerződés volt az első, amely A link új ablakot nyit megjogalapot teremtett az Európai Unió számára, hogy az európai igazságügyi képzésre irányuló együttes fellépést tegyen a büntető- és polgári jog területén.

E területen azonban továbbra is a tagállamok rendelkeznek elsődleges felelősséggel.

Ezt a részt ezért fokozatosan egészítjük majd ki a tagállamoktól, az Európai Bizottságtól és a jogi szakemberektől érkező hozzájárulásokkal.

Ez a rész számba veszi a jelenlegi helyzetet a következők tekintetében:

Emellett ösztönzi a következők újrafelhasználását:

  • gyakorló jogászoknak, oktatóknak és képzésszolgáltatóknak szóló képzési anyagok az uniós jog különböző területeire vonatkozóan, valamint a gyakorló jogászokat képző oktatóknak és képzésszolgáltatóknak szóló, a bevált módszereket összegző tájékoztatók,
  • és bevált képzési módszerek.

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 12/11/2015