Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai fizetési meghagyás - Csehország


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Csehország

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A Cseh Köztársaságban az európai fizetési meghagyás kibocsátására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság meghatározására vonatkozó szabályokat a 99/1963. sz. törvény (a polgári perrendtartás) polgári jogi ügyekben a hatáskörre és illetékességre vonatkozó általános jogi rendelkezések határozzák meg.

A hatáskört a polgári perrendtartás 9–12. szakaszai, az illetékességet pedig a 84–89a. szakaszai szabályozzák.

A várható ügytípusokra tekintettel a hatáskörrel rendelkező bíróságok főszabály szerint a kerületi bíróságok, míg az illetékesség meghatározására vonatkozó kritérium főszabály szerint az alperes lakóhelye/székhelye lesz.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A felülvizsgálati eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság az elsőfokú ítéletet meghozó bíróság lesz.

Ennek a bíróságnak a rendelet 20. cikkét közvetlenül kell alkalmaznia. A felülvizsgálati kérelmet elutasító határozatokkal szemben fellebbezésnek helye van.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

A polgári perrendtartás 42. szakaszának megfelelően a következő kommunikációs eszközök elfogadottak:

a) fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott e-mail az elektronikus aláírásokról szóló, módosított 227/2000. sz. törvénynek megfelelően;

b) e-mail fokozott biztonságú elektronikus aláírás nélkül;

c) fax.

A b) és c) pontban hivatkozott módon benyújtott kérelmeket három napon belül követnie kell az eredeti formanyomtatványok benyújtásának, amelynek elmulasztása azzal jár, hogy a bíróság a beadványokat nem veszi figyelembe.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A Cseh Köztársaság kizárólag a cseh nyelvet fogadja el.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 25/09/2020