Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai fizetési meghagyás - Finnország


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Finnország

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A Helsinki Kerületi Bíróság rendelkezik hatáskörrel európai fizetési meghagyás kibocsátására.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

Finnországban a hatályos állapot szerint alkalmazzák a rendelet 20. cikkét, amely az európai fizetési meghagyás felülvizsgálatára vonatkozik. A 20. cikk alkalmazása tekintetében a Helsinki Kerületi Bíróság rendelkezik hatáskörrel.

A rendelet 20. cikkének rendelkezésein felül a bírósági eljárásról szóló törvény 31. fejezetébe foglalt, a rendkívüli jogorvoslati lehetőségekre vonatkozó rendelkezések is alkalmazandók az európai fizetési meghagyásra. Ezek közé tartoznak az eljárási hibát kifogásoló panaszok (a 31. fejezet 1. szakasza), valamint a jogerős bírósági határozat hatályon kívül helyezése iránti kérelem (31. fejezet 7. szakasz). A bírósági eljárásról szóló törvény 17. szakasza új határidő biztosítására vonatkozó külön rendelkezést tartalmaz.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Az elektronikus szolgáltatásokról és távközlésről (közszektor) szóló, 13/2003. sz. törvény a bírósági iratok finn bíróság számára való megküldésére vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz. E törvény szerint az európai fizetési meghagyás esetében elfogadott kommunikációs eszközök a postai út, a fax, illetve az e-mail.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Az európai fizetési meghagyás finn, svéd vagy angol nyelven küldhető meg.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 14/09/2020