Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai fizetési meghagyás - Luxemburg


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Luxemburg

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

Európai fizetési meghagyás kibocsátására hatáskörrel rendelkeznek:

1. a körzeti bíróság („tribunal d'arrondissement”) elnöke vagy az őt helyettesítő bíró, amennyiben a követelés értéke meghaladja a 10 000 eurót;

2. a békebíró, amennyiben a követelés értéke legfeljebb10 000 euro;

3. a munkaügyi bíróság elnöke vagy az őt helyettesítő bíró, függetlenül a követelés összegétől, a következőkkel kapcsolatos jogviták esetén:

  • munkaszerződések, tanulmányi szerződések, valamint az egyrészt a munkaadók, másrészt a munkavállalóik közötti kiegészítő nyugdíjbiztosítási rendszerek, ideértve a felek között a munkaviszony megszűnését követően bekövetkezett jogvitákat;
  • az egyfelől a kiegészítő nyugdíjbiztosító rendszerekről szóló 1999. június 8-i törvény 21. cikkében említett szervezet vagy az ugyanazon jogszabály 24. cikke (1) bekezdésének meghatározása szerinti életbiztosító társaság, másfelől a munkavállalók, korábbi munkavállalók, illetve jogutódaik között létrejött, a törvény V. fejezetében említett fizetésképtelenség elleni biztosítás szolgáltatásai.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

Az ellentmondás és a felülvizsgálati kérelem tekintetében a következők rendelkeznek hatáskörrel:

1. a körzeti bíróság, amennyiben az európai fizetési meghagyást a körzeti bíróság elnöke vagy az őt helyettesítő bíró bocsátotta ki;

2. a vezető békebíró vagy az őt helyettesítő bíró, amennyiben az európai fizetési meghagyást békebíró bocsátotta ki;

3. a munkaügyi bíróság, amennyiben az európai fizetési meghagyást a munkaügyi bíróság elnöke vagy az őt helyettesítő bíró bocsátotta ki.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Luxemburg kommunikációs eszközként a postai kézbesítést fogadja el.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Luxemburg a francia és a német nyelvet fogadja el.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 24/04/2020