Uniós képzési hálózatok és struktúrák

Tekintettel az európai jogalkotási fejleményekre és az európai polgárok növekvő mobilitására, az elmúlt évtizedben egyértelmű igény merült fel a gyakorló jogászok európai szintű, folyamatos képzése iránt. Ilyen képzést a tagállamok támogatásával létrehozott több európai intézmény és szakmai szervezet is nyújt, gyakran európai uniós finanszírozással.

Európai szintű képzési hálózatok és szervezetek

Európai szintű képzéseket szervező szakmai szervezetek

Az európai igazságügyi képzés tekintetében az EJTN-nel együttműködő uniós szintű igazságügyi hálózatok

Európai szintű képzési hálózatok és szervezetek

A gyakorló jogászok szakmájuk és konkrét igényeik függvényében választhatnak az itt röviden bemutatott szervezetek közül. Emellett egyetemek és magán képzésszolgáltatók is számos tanfolyamot kínálnak.

Bírák és ügyészek részére

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN)

A 2000-ben létrehozott EJTN képzési követelményeket és tanterveket dolgoz ki, igazságügyi képzési cseréket és programokat koordinál, és ösztönzi az országos bíró- és ügyészképző szervezetek közötti együttműködést. Az EJTN főtitkársága Brüsszelben (Belgiumban) található. Az EJTN tevékenységeinek összefoglalása itt található.

Valamennyi gyakorló jogász részére

Európai Jogi Akadémia (ERA)

Az ERA valamennyi gyakorló jogász számára konferenciákat, szemináriumokat, szakmai képzéseket és szakpolitikai vitákat szervez az uniós jog különböző területein. Az ERA Trierben (Németországban) található. Tevékenységeinek összefoglalása itt található.

Európai Közigazgatási Intézet – Bírák és Jogászok Európai Központja (EIPA)

Az európai uniós jogra vonatkozó képzés az EIPA egyik tevékenységi területe. A képzések a bíráknak, a gyakorló jogászoknak, az uniós és állami tisztviselőknek, valamint a magánszférában dolgozó ügyvédeknek szólnak. Az EIPA-nak Maastrichtban (Hollandia), Luxembourgban, Barcelonában (Spanyolország) és Varsóban (Lengyelország) van központja. Tevékenységeinek összefoglalása itt található.

Európai szintű képzéseket szervező szakmai szervezetek

Az alábbi szervezetek európai szinten képviselik a gyakorló jogászokat, és eseti jelleggel képzéseket is szerveznek.

Ügyvédek és jogtanácsosok

Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa – CCBE

Közjegyzők

Az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa – CNUE

Bírósági végrehajtók

A Bírósági Végrehajtók Nemzetközi Uniója – UIHJ

Az európai igazságügyi képzés tekintetében az EJTN-nel együttműködő uniós szintű igazságügyi hálózatok

Az EJTN összefogja az EU tagállamainak valamennyi nemzeti igazságügyi képzési szervét, ezért a legmegfelelőbb helyzetben van az igazságügyi képzés koordinálására és továbbfejlesztésére. Együttműködik más uniós szintű igazságügyi hálózatokkal, amelyek célkitűzéseit és képzéseit a következő tájékoztatókban mutatjuk be:

Az EJTN és a fent említett hálózatok közötti együttműködés előmozdítását célzó 2013–2014-es projektről szóló jelentés itt érhető el.

Utolsó frissítés: 12/02/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.