Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

EuroPris

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.Börtön- és Büntetés-végrehajtási Szolgálatok Európai Szervezete (EuroPris)

Az EuroPris olyan európai hálózati szervezet, amely elősegíti az együttműködést, a kölcsönös tanulást és az európai börtönszolgálatok bevált gyakorlatainak cseréjét. A szervezetet 2011-ben hozta létre 18 európai büntetés-végrehajtási szolgálat gyakorlati szakemberek részvételével és számára. 2018-ban a szervezet már 31 európai büntetés-végrehajtási szolgálatot képvisel, köztük 26 uniós tagállam ilyen szolgálatait. Az Európa Tanács valamennyi tagállamának büntetés-végrehajtási szolgálata az EuroPris tagjává válhat.

A szervezet célja a büntetés-végrehajtási gyakorlat támogatása és a közbiztonság és -védelem javítása az európai fogvatartási normák és gyakorlat javítása, a bűnismétlés csökkentése és a büntetés-végrehajtás szakmaiságának fokozása révén.

Az EuroPris e célkitűzések megvalósítása érdekében olyan eseményeket – például szakértői találkozókat, munkaértekezleteket és konferenciákat – szervez, amelyek lehetővé teszik a valódi tapasztalatcserét.

Az EuroPris együttműködik számos, a büntető igazságszolgáltatás területén aktív európai szervezettel. Ilyenek többek között: az A link új ablakot nyit megEurópai Börtönoktatási Egyesület, az A link új ablakot nyit megEurópai Büntetés-végrehajtási Oktatási Intézmények Hálózata, a A link új ablakot nyit megPártfogó Felügyelői Szolgálatok Európai Szövetsége, a A link új ablakot nyit megHelyreállító Igazságszolgáltatás Európai Fóruma, a A link új ablakot nyit megSzabadságvesztés büntetést töltők gyermekeinek európai hálózata, és mások.

Az EuroPris megfigyelői státusszal rendelkezik az A link új ablakot nyit megEurópai Börtönügyi Együttműködési Tanács, amely az Európa Tanács szerve.

A korábbi és aktuális eseményekkel kapcsolatos további információkért, anyagokért és prezentációkért látogasson el A link új ablakot nyit megaz EuroPris honlapjára, ahol a kéthavonta megjelenő hírlevélre is feliratkozhat.

EuroPris-eszközök

Európai börtöninformációs rendszer

Az A link új ablakot nyit megEurópai börtöninformációs rendszert (EPIS) az EuroPris hozta létre 2014-ben. Célja az átláthatóság, a kapcsolatépítés és a bevált gyakorlatok cseréjének támogatása az európai büntetés-végrehajtási szervek között.

Az EPIS célja, hogy egyedüli kapcsolattartó pontként működjön az európai börtönökre és büntetés-végrehajtási intézetekre vonatkozó adatok tekintetében, és választ adjon olyan gyakori kérdésekre, mint például hogy milyen típusú börtönök és hány fogvatartott van egy adott tagállamban. Az Európai Unió Tanácsa nemrégiben úgy döntött, hogy az EPIS-t fogja használni az európai büntetés-végrehajtási intézetekkel kapcsolatos információk összegyűjtésének kizárólagos eszközéül.

Jelenleg az EPIS tartalmazza az európai büntetés-végrehajtási szolgálatokra vonatkozó adatokat, és több mint 550 európai büntetés-végrehajtási intézet adatait.

Tudásmenedzsment-rendszer

A A link új ablakot nyit megTudásmenedzsment-rendszer a büntetés-végrehajtási szervek közötti, kérdéseket és válaszokat tartalmazó szolgáltatás, amely jelenleg több mint 1000 választ tartalmaz a börtönök irányításával kapcsolatos több mint száz témában.

A Tudásmenedzsment-rendszer jóvoltából az EuroPris összegyűjtheti az európai joghatóságok által a szakpolitikai és operatív kérdésekre adott válaszokat, és jövőbeni használat céljából elérhetővé teszi őket a honlapon.

Tájékoztatás a börtönkörülményekről az uniós tagállamokban

Annak érdekében, hogy a fogvatartottak, a személyzet és az illetékes hatóságok hozzáférjenek a végrehajtó tagállam börtöneire vonatkozó információkhoz, valamint a fogvatartott átadásához történő, tájékoztatáson alapuló hozzájárulás támogatása céljából az EuroPris A link új ablakot nyit megtájékoztatókat készített a börtönkörülményekre vonatkozóan.

A 909. kerethatározattal foglalkozó EuroPris-szakértői csoport felkérte a tagállamokat, hogy adjanak egyértelmű tájékoztatást a börtönkörülményekről és áttekintést olyan témákról, mint a felvétellel kapcsolatos eljárások, a családtagok látogatása vagy a feltételes szabadságra bocsátás szabályozása.

A fogvatartottak átadására vonatkozó információs formanyomtatvány

Az EuroPris szakértői csoport ezen kívül összeállított egy, A link új ablakot nyit mega fogvatartottak átadására vonatkozó információs formanyomtatványt, amely a fogvatartottak különböző joghatóságok viszonylatában történő átadását kísérő ellenőrző lista. A dokumentumot – amely az elítélt személyére, a büntetésre, az elítélt egészségi állapotára, valamint az átadással kapcsolatos kockázatokra és körülményekre vonatkozó alapvető információkat tartalmaz – az átadó tagállam bocsátja ki. A formanyomtatvány (az esetleges mellékletekkel együtt) a fogvatartottal egyidejűleg érkezik a végrehajtó tagállamba.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 30/10/2018