Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Családi ügyek


A családjog azon jogszabályok összessége, amelyek az egymással rokonságban (így például a gyermeket az édesanyjához vagy édesapjához fűző rokoni viszonyban) álló vagy házasságban (vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban) élő személyek közötti kapcsolatokra alkalmazandók.


Családi ügyek

A családjog tehát foglalkozik például a házasságkötéssel, a házasságfelbontással, a gyermekek örökbefogadásával, a szülői felelősség körébe tartozó különböző kérdésekkel (szülői felügyeleti jog, láthatási jog,...).

Ezek a szabályok a különböző államokban eltérőek, hiszen szorosan kapcsolódnak az egyes országok történelméhez, kultúrájához és társadalmi fejlődéséhez.

Az Európai Unió célja, hogy közös szabályokat határozzon meg a családjog terén a célból, hogy az európai polgárokat ne akadályozza jogaik gyakorlásában az a tény, hogy az Európai Unió különböző országaiban élnek, vagy hogy életük során valamely másik országba költöztek.

A tagállamok között mindazonáltal egyetértésnek kell fennállnia e szabályok elfogadásához.

Az alábbi területekre vonatkozó részletes információkért tekintse meg a következő aloldalakat:


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 28/04/2020