Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Družinske zadeve


Družinsko pravo so vsi pravni predpisi, ki se nanašajo na odnose med sorodniki (na primer sorodstveni odnos med otrokom in njegovo materjo ali očetom) ali osebami v zakonski zvezi (ali živečimi v registrirani partnerski skupnosti).


Družinske zadeve

Družinsko pravo se torej nanaša na zakonsko zvezo, razvezo, posvojitve otrok, različna vprašanja v zvezi s starševsko odgovornostjo (pravica do varstva in vzgoje otroka, pravica do stikov z otrokom,...).

Ti predpisi so v posameznih državah zelo različni, ker so tesno povezani z njihovo zgodovino, kulturo in socialnim razvojem.

Cilj Evropske unije je določitev skupnih predpisov na področju družinskega prava, ki bodo evropskim državljanom omogočili uveljavljanje pravic tudi, če živijo v različnih državah Evropske unije ali so se tekom svojega življenja preselili iz ene države v drugo.

Za njihovo sprejetje pa je potrebno soglasje vseh držav članic.

Podrobnejše informacije so na voljo na podstraneh o:


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 28/04/2020