Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Găsirea unui expert criminalist

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.


Informații cu privire la găsirea unui expert criminalist în țările UE


Ce sunt examinările criminalistice?

Examinări ale unui obiect sau ale unei situații care necesită cunoștințe de specialitate într-un anumit domeniu specializat, efectuate de un expert criminalist (cunoscut și ca specialist în expertiză criminalistică). Specialitățile și denumirile pot fi diferite de la o țară la alta.

Specialitățile cele mai frecvente sunt:

 • examinarea amprentelor digitale;
 • examinarea ADN-ului;
 • examinarea documentelor;
 • examinarea scrisului;
 • investigarea criminalistică a infracțiunilor informatice;
 • medicina legală;
 • psihiatria medico-legală;
 • balistica;
 • toxicologia medico-legală;
 • examinarea solului;
 • examinarea vopselei și a sticlei;
 • analiza accidentelor rutiere.

Experții criminaliști nu interpretează legea și nici nu analizează modul în care aceasta este aplicată. În majoritatea țărilor din UE, aceștia sunt fie angajați de către o instituție de expertiză criminalistică de stat, fie își desfășoară activitatea pe cont propriu.

Sarcini și responsabilități

Sarcinile și responsabilitățile experților criminaliști și dreptul acestora de a efectua examinări criminalistice sunt prevăzute în legislația națională. Majoritatea țărilor prevăd cerințe (educație, formare și/sau certificare) pentru recunoașterea ca expert criminalist și pentru efectuarea examinărilor criminalistice într-un anumit domeniu.

Rezultatele unei examinări criminalistice sunt prezentate în detaliu într-un raport de expertiză criminalistică (cunoscut și sub numele de aviz al unui expert). În acest document, expertul criminalist utilizează rezultatele unui studiu științific sau al unei examinări fizice a unui obiect sau a unei situații pentru a oferi răspunsuri motivate la întrebările formulate de către persoana responsabilă de proceduri (de exemplu, anchetatorul sau procurorul) sau de către instanță.

Examinările criminalistice pot fi efectuate în contextul unor proceduri penale, administrative sau civile, fie ca parte a cercetării din etapa premergătoare judecății (de obicei la cererea unui anchetator sau a unui procuror), fie în cursul cercetării efectuate de instanță (la cererea instanței).

Găsirea unui expert criminalist

Informații referitoare la alte țări ale UE vor fi publicate în curând.


Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.

Ultima actualizare: 16/03/2018