Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Közvetítőt keres - Észtország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Ez az ismertető abban nyújt segítséget, hogy közvetítőt találjon Észtországban.


Észtországban jelenleg nem létezik átfogó honlap vagy adatbázis a közvetítőkre vonatkozóan. A békéltetésről szóló törvény szerint bárki eljárhat békéltetőként, aki megfelel a törvényben meghatározott követelményeknek. A békéltetők tevékenységét nem követi nyomon az állam.

A békéltetésről szóló törvény szerint a következők lehetnek békéltetők:

  1. természetes személy, akit a felek megbíznak a békéltetési eljárás lefolytatásával és azzal, hogy segítsen elrendezni a vitát. A békéltető eljárhat jogi személy útján is, amellyel munkaviszonyban vagy más szerződéses viszonyban áll;
  2. ügyvéd – az Észt Ügyvédi Kamara tagjainak jegyzéke megtalálható a Kamara A link új ablakot nyit meghonlapján;
  3. közjegyző — a közjegyzői irodák jegyzéke megtalálható a Közjegyzői Kamara A link új ablakot nyit meghonlapján;
  4. a békéltetésről szóló törvényben meghatározott esetben valamely állami vagy helyi önkormányzati békéltető testület.

Egyes szerzői jogokkal kapcsolatos vitákat (vö. A link új ablakot nyit megszerzői jogi törvény) szerzői jogi szakértőkből álló bizottság rendez békéltetői szerepben. Ezt a bizottságot az Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt hozták létre.

Bár az „ombudsman” fogalmát nem használja az igazságügyi biztosról szóló törvény, az igazságügyi biztos ellátja egy ombudsman funkcióit is azzal, hogy figyelemmel kíséri, a kormányzati szervek tiszteletben tartják-e az emberek alapvető jogait és szabadságait és a jó kormányzás alapelveit, valamint figyelemmel kíséri a helyi önkormányzatokat, közjogi jogi személyeket és közfeladatot ellátó magánszervezeteket is. 2011 óta az igazságügyi biztos betölti a gyermekek jogairól szóló egyezmény 4. cikke szerinti gyermekjogi ombudsman szerepét is. Bővebb információk az igazságügyi biztos A link új ablakot nyit meghonlapjántalálhatók.

A kollektív munkaügyi viták megoldása az állami békéltető feladata. További információk a A link új ablakot nyit meghonlapon találhatók.

Felveheti a kapcsolatot az alábbi nem kormányzati szervezetekkel is:

  • A A link új ablakot nyit megKözvetítők Észtországi Egyesülete észt és angol nyelven is biztosít tájékoztatást. Kapcsolattartó: A link új ablakot nyit megAnneli Liivamägi.
  • Az A link új ablakot nyit megÉszt Gyermekjóléti Unió a gyermekek jogainak érvényesítésével foglalkozó nonprofit szervezet. Tevékenységei közé tartozik a különválást vagy a házasság felbontását tervező szülőknek való tanácsadás, amelynek során arra ösztönzik őket, hogy gyermekeik érdekeinek védelme érdekében vegyék igénybe békéltetők szolgáltatásait. Az Unió képzéseket szervez a családjogi közvetítés témakörében.
  • Az A link új ablakot nyit megÉszt Biztosítási Egyesület keretében megkezdte működését egy biztosítási közvetítő, aki a biztosítottak és a biztosítók vagy biztosítási ügynökök közötti vitákkal foglalkozik.

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 17/04/2019