Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakértő keresése


A szakértő olyan személy, akit a bíróság vagy a felek azzal a céllal jelölnek ki, hogy a bírósági eljárás során egy bizonyos témában szakértelmet biztosítson. Abban az esetben is a bíróság részére végzi feladatát, ha a felek jelölték ki.

Általában a nemzeti jogszabályok határozzák meg a szakértők feladatait és felelősségi körét. A legtöbb ország követelményeket (oktatást, képzést és/vagy képesítést) ír elő a bírósági eljárásokban szakértőként való elismeréshez. Jelenleg nincs megállapodás a tagállamok között az (igazságügyi) szakértőkre vonatkozó követelményekről, és a nemzeti nómenklatúrák jelentősen eltérnek egymástól.

A szakértőknek számos típusa létezik:

  • A szakértő tanú feladata, hogy értelmezze a tényeket és/vagy a műszaki szakértelmén vagy tapasztalatain alapuló véleményt adjon a felek érveinek tisztázása érdekében;
  • A műszaki szakértő feladata műszaki vagy tudományos kérdésekben vélemény nyilvánítása;
  • A jogi szakértővel a külföldi jogra alkalmazandó szabályokról, gyakorlatokról és jogokról lehet konzultálni;
  • Egyéb szakértők.

A szakértőkről és szakértelemről szóló nemzeti adatlapok tájékoztatást nyújtanak a meglévő nemzeti szakértői jegyzékekről és nyilvántartásokról, a szakértőkkel szemben támasztott követelményekről, a szakértők javadalmazásáról és felelősségéről, valamint a szakértői eljárások lefolytatásáról.

 

Ezeket a nemzeti adatlapokat az A link új ablakot nyit megEurópai Szakértői Intézet (EEEI) állította össze az Európai Bizottság Jogérvényesülés programja által finanszírozott „Szakértőt keres” projekt keretében.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 21/09/2020