Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakértő keresése - Svédország


I. Szakértői jegyzékek és nyilvántartások

Svédországban nincsenek szakértői jegyzékek vagy nyilvántartások, és nem is terveznek bevezetni ilyen jegyzékeket.

II. A szakértők szakképesítése

Nem értelmezhető.

III. A szakértők díjazása

Nincs adat.

IV. A szakértők felelőssége

Nincs adat.

V. A szakértői eljárással kapcsolatos további információk

1. A szakértők kirendelése

a) Bíróság általi kirendelés

Ritkán fordul elő, hogy a bíróság hivatalból rendel ki szakértőt a bírósági eljárásban.

b) Felek általi megbízás

Svédországban általában valamelyik fél bízza meg a bírósági eljárásban közreműködő szakértőket, ami azt jelenti, hogy a tanúkra vonatkozó szabályok vonatkoznak a szakértőre is. (szakértő tanú)

2. Az eljárás

A svéd jogi hagyományok a bizonyítékok szabad mérlegelésének elvén alapulnak, azaz pusztán eljárási okokból nem utasítják el a benyújtott bizonyítékokat. A szakértő tanú vallomásának értéke tehát az adott ügyben adott következtetéseken és vallomáson alapul. A bíróság értékeli a nyilatkozat bizonyító erejét, és a feleknek kell megállapítani – kérdések feltevése útján – a tanú hitelességét és következtetések levonására való képességét.

A bírósági eljárásokról szóló svéd törvény és annak bizonyításra vonatkozó szabályai általánosságban az azonnali bizonyítás, a perkoncentráció és a szóbeli előadás elvén alapulnak.

A tanúvallomás akkor a legértékesebb, amikor alacsony a félreértés kockázata, ami személyes megjelenés esetén valósul meg: a bíróságnak könnyebb megítélni a tanúvallomás megbízhatóságát és hitelességét. Bizonyos szempontból ez a szabály biztosítja a felek kérdésfeltevéshez való jogát is (meg kell őrizni a fegyveregyenlőség elvét).

Ezen alapelvek eredményeként a bizonyítékokat többé-kevésbé mindig bemutatják a bírósági tárgyaláson. A bizonyító erejű nyilatkozatokat ezért közvetlenül és szóban kell bemutatni a bíróságnak. Az írásbeli nyilatkozatokat, eskü alatt írt nyilatkozatokat vagy videofelvételeket általában nem fogadják el a személyes nyilatkozat helyett (a fiatalkorú által tett nyilatkozatról készített videofelvétel kivételével).

2008 óta szélesebb körben megengedett a fő tárgyaláson kívüli vallomástétel, valamint a fő tárgyaláson telefon- és videokonferencia útján történő kérdésfeltevés: a videokonferenciát – általában a tanú illetékességi területén található bíróság konferenciatermében – általánosságban a bíróság előtti megjelenéssel azonosnak tekintik.

A gyakorlatban az eskü alatt írt nyilatkozatok tilalma nem vonatkozik az orvosok és a köztisztviselők által kiállított igazolásokra; de ezt mindig az adott ügy és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ítélik meg.

Az igazságügyi szakértői tevékenységre a bírósági eljárásról szóló svéd törvény az irányadó, amely elérhető a következő linkre kattintva:

A link új ablakot nyit megA bírósági eljárásról szóló svéd törvény (1942:740)

A link új ablakot nyit megA bírósági eljárásról szóló svéd törvény (1998:000) (40. fejezet, 215. és azt követő oldalak, nincs frissítve)

 

A fentebb bemutatott információk az A link új ablakot nyit megEurópai Szakértői Intézet (EEEI) által a Szakértők keresése elnevezésű projekt során az országonként kiválasztott kapcsolattartóktól származnak.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 22/12/2020