Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pénzeszközök és bizonyítékok biztosítása


Az Európai Unióban a bizonyítékok és vagyontárgyak befagyasztását lehet kérni büntetőeljárásban való felhasználásuk vagy elkobzásuk céljából. Erre a A link új ablakot nyit megtanácsi kerethatározat alapján kerülhet sor, amely megállapítja azokat a szabályokat, amelyek szerint egy tagállam elismeri és saját területén végrehajtja egy másik tagállam igazságügyi hatósága által büntetőeljárás során kibocsátott, biztosítási intézkedést elrendelő határozatokat.


Mit takar a „biztosítási intézkedést elrendelő határozat”?

A határokon átnyúló eljárások esetében a „biztosítási intézkedést elrendelő határozat” a vagyon megrongálását, elváltoztatását, elmozdítását stb. megakadályozó,  valamely tagállam igazságügyi hatósága által hozott intézkedés. A bizonyíték büntetőeljárás során bizonyítékként felhasználható tárgyat, okiratot vagy adatot jelent. Az eljárásban részt vevő tagállamok: a „kibocsátó állam” (amely biztosítási intézkedést elrendelő határozatot hozott, hagyott jóvá vagy erősített meg bármely formában) és a „végrehajtó állam” (amelynek területén a vagyon vagy bizonyíték fellelhető).

A kettős büntethetőség vizsgálata nélkül végrehajtott határozatok

A főszabály alóli kivételként a kerethatározat alapján lehetőség van arra, hogy bizonyos bűncselekmények esetén ne vizsgálják a kettős büntethetőséget (azaz, hogy a magatartás mindkét érintett tagállamban büntethető-e). Ez az eljárás csak a kerethatározat 3. cikkében felsorolt, a kibocsátó állam joga által meghatározott olyan súlyos bűncselekmények esetén alkalmazandó, amelyek büntetési tételének felső határa a kibocsátó államban legalább három évig terjedő szabadságvesztés (azaz bűnszervezetben való részvétel, terrorizmus, korrupció, csalás, emberkereskedelem, erőszakos közösülés).

A biztosítási intézkedést elrendelő határozat végrehajtási eljárása

A kibocsátó igazságügyi hatóság végrehajtás céljából közvetlenül a másik tagállamban hatáskörrel rendelkező igazságügyi hatósághoz továbbítja a biztosítási intézkedést elrendelő határozatot.  A végrehajtó állam hatáskörrel rendelkező igazságügyi hatóságai minden további alaki követelmény nélkül elismerik a biztosítási intézkedést elrendelő határozatot, és megteszik az azonnali végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket.  A végrehajtó állam szintén betartja a kibocsátó állam hatáskörrel rendelkező igazságügyi hatósága által kifejezetten feltüntetett alaki követelményeket és eljárásokat.

Az elismerés vagy a végrehajtás megtagadásának indokai

A végrehajtó állam hatáskörrel rendelkező hatóságai csak bizonyos körülmények között tagadhatják meg a biztosítási intézkedést elrendelő határozat elismerését vagy végrehajtását: Ezekre példák: a tanúsítvány hiányzik, az érintett személy mentességet vagy kiváltságot élvez, ugyanezen tények esetében már született jogerős ítélet.

Az eljárás elhalasztása

A végrehajtó állam hatáskörrel rendelkező igazságügyi hatósága elhalaszthatja a bizonyos körülmények között továbbított, biztosítási intézkedést elrendelő határozat végrehajtását, pl. ha a határozat végrehajtása hátráltathat egy folyamatban lévő nyomozást vagy ha az érintett vagyont vagy bizonyítékot büntetőeljárás során már biztosítási intézkedést elrendelő határozat hatálya alá vonták.

Eljárási jogok

A tagállamok biztosítják, hogy az érdekelt felek, a harmadik feleket is beleértve, felfüggesztő hatállyal nem járó jogorvoslattal élhessenek a biztosítási intézkedést elrendelő határozatokkal szemben.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 22/01/2019