Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Nemek közötti egyenlőség


Az Európai Bizottság olyan képzési anyagokat kíván rendelkezésre bocsátani, amelyeket a nemek közötti egyenlőség terén tevékenykedő gyakorló jogászok saját munkájukhoz, oktatóik pedig forrásanyagként használhatnak fel.


Az EU nemek közötti egyenlőségre vonatkozó jogszabályait bemutató szemináriumok (Európai Bizottság)

A Bizottság a Progress pénzügyi program keretében szemináriumokat szervezett a nők és a férfiak közötti egyenlőségről szóló uniós jogszabályok témájában. A nemek közötti egyenlőség elve már a Római Szerződés 1957. évi aláírása óta szerves részét képezi az uniós jognak. Azóta jelentős mennyiségű jogszabályt fogadtak el többek között a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódról, az anyák egészségvédelméről, a szülői szabadságról, valamint az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésről. A háttérdokumentumok és a szemináriumon elhangzott előadások A link új ablakot nyit megezen a linken keresztül érhetők el.

A nemek közötti egyenlőséghez kapcsolódó különféle témákról szóló kézikönyvek (Európai Bizottság)

A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos ismereteiket bővíteni és elmélyíteni kívánó jogi szakemberek további információkat és elemzéseket találhatnak a következő (angol nyelven elérhető) kézikönyvekben. Az Európai Bizottság megbízásából készült könyvek a következő területeket ölelik fel:

A női nemi szervek megcsonkítása elleni küzdelem

United to end female genital mutilation (UEFGM – Együtt a női nemi szervek megcsonkítása ellen) – online oktatási eszköz

A női nemi szervek megcsonkítását világszerte a nők emberi jogai megsértésének és a gyermekbántalmazás egy formájának tekintik. A Egészségügyi Világszervezet szerint a női nemi szervek megcsonkítása – a nemi alapú erőszak többi formájához hasonlóan – sérti az élethez, a szabadsághoz, a méltósághoz, a nemek közötti egyenlőséghez, a megkülönböztetésmentességhez, valamint a testi és szellemi integritáshoz való alapvető jogot.

Az Együtt a női nemi szervek megcsonkítása ellen (UEFGM) című online tanfolyam az egészségügyi és menekültügyi szolgáltatások tükrében vizsgálja a női nemi szervek megcsonkításának problémáját. A jogi szakemberek érdeklődésére elsősorban a két első (alapozó) modul tarthat számot, amely bevezetést nyújt a női nemi szervek megcsonkítása mint a nemi alapú erőszak egy formájának témakörébe, és ismerteti annak emberi jogi vonatkozásait. A menekültügyi szakjogászok számára hasznos lehet a két speciális menekültügyi modul is.

A A link új ablakot nyit megtanfolyam a következő nyelveken érhető el: angol, francia, görög, holland, német, olasz, portugál, spanyol, svéd.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 07/10/2020