Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Ha a kárigényemet ebből az országból egy másik EU-országba kell küldeni - Románia


Melyik hatóság nyújt segítséget a kérelemnek egy másik uniós tagállamba történő megküldéséhez?

A 2004/80/EK irányelv 3. cikkének (1) bekezdésével összhangban kijelölt román támogató hatóság:

Igazságügyi Minisztérium (Ministerul Justiției)
Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság (Direcția Drept International și Cooperare Judiciară)
a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés szolgálata (Serviciul Cooperare judiciară internațională în materie civilă și comercială)

str. Apolodor nr. 17, Sector 5, Bukarest, 050741
Telefon: +40 372041077
Fax: +40 372041079
E-mail: A link új ablakot nyit megdreptinternational@just.roA link új ablakot nyit megddit@just.ro

Mi a támogató hatóság feladata?

Azok a román állampolgárok, hontalan személyek vagy Romániában jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok, akik egy másik uniós tagállam területén szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmény áldozatává válnak, a román támogató hatóság támogatásával pénzbeli kárenyhítést kérhetnek a bűncselekmény elkövetésének helye szerinti államtól az adott állam törvényi előírásainak megfelelően.

Azok a román állampolgárok, hontalan személyek vagy Romániában jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok, akik egy másik uniós tagállam területén szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmény áldozatává válnak, az Igazságügyi Minisztériumhoz kérelmet nyújthatnak be a szükséges igazoló dokumentumokkal együtt annak érdekében, hogy a pénzbeli kárenyhítést a bűncselekmény elkövetésének helye szerinti államtól megszerezzék.

Az Igazságügyi Minisztérium megadja a kérelmező részére a szükséges információkat a pénzbeli kárenyhítésnek a bűncselekmény elkövetésének helye szerinti államtól való igénylésével kapcsolatos lehetőségekről, ellátja a kérelmezőt az igényléshez szükséges formanyomtatványokkal, továbbá tájékoztatással és instrukciókkal szolgál számára a formanyomtatvány kitöltésével és a szükséges igazoló dokumentumokkal kapcsolatban.

Lefordítja-e ez a hatóság az igazoló dokumentumokat, ha a kérelem külföldre küldéséhez ez szükséges? Ha igen, ki viseli ennek költségeit?

Az Igazságügyi Minisztérium csak akkor viseli a dokumentumok fordításával kapcsolatos költségeket, ha az áldozat vagy az áldozat családja ezt nem tudja megtenni.

Kapcsolódnak-e igazgatási vagy egyéb díjak a kérelem külföldre történő továbbításához?

Nem.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 15/10/2020