Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

U kojoj državi članici?


Potražite informacije o tome kojem se sudu i u kojoj državi članici možete obratiti ako propadnu vaši pokušaji sporazumnog rješavanja spora s poduzećem, stručnom osobom, poslodavcem, članom obitelji ili nekom drugom osobom u vlastitoj državi ili u inozemstvu.


Ako je vaš predmet nacionalne prirode, trebate samo odrediti nadležni sud. Ako se obratite krivom sudu ili ako postoji spor oko nadležnosti, riskirate znatno otezanje postupka ili čak odbacivanje predmeta zbog nenadležnosti.

Sve države članice imaju različita pravila o podjeli nadležnosti među sudovima na njihovu državnom području.

Ako je vaš predmet međunarodne ili prekogranične prirode, morate utvrditi koja je država članica nadležna i koji je sud nadležan. Odgovori na ta pitanja mogu imati znatne posljedice. Morate li pokrenuti postupak u inozemstvu, možda ćete biti izloženi dodatnim komplikacijama i troškovima: na primjer, možda ćete morati prevesti svoj iskaz, angažirati odvjetnika u državi članici u kojoj se postupak vodi ili putovati na saslušanja.

Da biste lakše utvrdili koji je sud nadležan za određeni predmet, upotrijebite tražilicu Poveznica se otvara u novom prozoruEuropskog pravosudnog atlasa u građanskim stvarima. Atlas sadržava nazive i adrese svih sudova u državama članicama koji su nadležni za građanska i trgovačka pitanja (prvostupanjski sudovi, žalbeni sudovi itd.), kao i zemljopisna područja nadležnosti tih sudova.

Pogledajte i odjeljke o:

Kad utvrdite nadležnu državu članicu i sud, možete pokrenuti sudski postupak – za dodatne informacije posjetite odjeljak Kako postupiti?


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 18/01/2019