Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

Navigation path

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Fizetésképtelenség

Ha egy cég vagy vállalkozó bármelyik tagállamban pénzügyi nehézségekbe ütközik, vagy nem tudja visszafizetni tartozását, különleges, fizetésképtelenségi eljárások állnak rendelkezésére, amelyek az összes hitelező (azon felek, akikkel szemben pénztartozás áll fenn) bevonásával folynak le.


A fizetésképtelenségi eljárások rendje célkitűzésüktől függően különbözik:

Cégek

  • Ha a cég megmenthető vagy életképes, az adósság átstrukturálására nyílhat lehetőség (általában a hitelezők beleegyezésének függvényében). Ennek lényege a cégek és a munkahelyek védelme.
  • Ha a cég nem megmenthető („becsődől”), meg kell szűntetni.

Vállalkozók

  • A vállalkozóknak általában kérelmezhetik, hogy elrendelt visszafizetési terv keretében törlesszék tartozásukat, vagy akár tartozáselengedést is, ésszerű idő letelte után (általában három év). Ennek célja annak biztosítása, hogy maga a vállalkozó ne menjen csődbe, és a későbbiekben újra tudjon vállalkozni.

Mind a cégek, mint a vállalkozók esetében, ha a fenti eljárásokat megindítják, a hitelezőknek már nincs lehetőségük egyénileg érvényesíteni követeléseiket. Ennek célja az adós vagyonának védelme, valamint annak biztosítása, hogy a hitelezők egyenlő esélyekkel tudják érvényesíteni követeléseiket.

Követeléseik érvényesítése érdekében azok jogszerűségét a hitelezőknek az átstrukturálást vagy az adós vagyonának felszámolását végző szerv (általában valamilyen közigazgatási szerv vagy felszámoló) felé igazolniuk kell. Különleges esetekben erre az adósnak is lehetősége van.

Határokon átnyúló fizetésképtelenség (uniós szabályozás)

A több ország területén is üzleti tevékenységet folytató, eszközökkel rendelkező vállalkozó vagy cég ellen a fizetésképtelenségi ügyeket az uniós jog szabályozza, konkrétan a A link új ablakot nyit meg2015/848 rendelet (összefoglaló A link új ablakot nyit megitt).

Az (EU) 2015/848 rendeletben hivatkozott formanyomtatványok

Nemzeti eljárások

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Kapcsolódó link

Fizetésképtelenségi nyilvántartások


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 08/07/2020