Schließen

DIE BETAVERSION DES PORTALS IST JETZT ONLINE!

Besuchen Sie die Betaversion des Europäischen Justizportals und lassen Sie uns wissen, was Sie darüber denken!

 
 

Navigationsleiste

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Registri nesolventnosti - Estonija

Diese Seite wurde maschinell übersetzt. Für die Qualität kann keine Gewähr gegeben werden.

Die Qualität dieser Übersetzung wurde wie folgt bewertet: nicht zuverlässig

Finden Sie die Übersetzung nützlich?

Ova stranica sadržava kratak pregled informacija o nesolventnosti koje nudi estonski trgovački registar i službenu publikaciju Ametlikud Teadaanded [Službene objave].


Registri nesolventnosti

Koje su informacije dostupne u Estoniji o nesolventnosti?

Estonija nema zaseban registar nesolventnosti, ali informacije o stečajnim postupcima i postupcima konverzije duga za pravne i fizičke osobe mogu se pronaći u elektroničkom službenom Poveznica se otvara u novom prozorulistu Ametlikud Teadaanded. Osim toga, Poveznica se otvara u novom prozoruestonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada sadržavaju informacije o stečaju pravnih subjekata i samozaposlenih osoba.

Slijede primjeri onoga što je uneseno u Ametlikud Teadaanded od strane sudova i stečajnih upravitelja:

 • vrijeme i mjesto preispitivanja zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka i obavijest o zabrani raspolaganja imovinom;
 • obavijest o proglašenju stečaja;
 • obavijest o glavnoj skupštini vjerovnika;
 • obavijest o odobrenju preliminarnog prijedloga distribucije;
 • obavijest o okončanju stečajnog postupka;
 • obavijest o odobrenju plana prilagodbe duga.

Potpuni popis objava može se pronaći na Poveznica se otvara u novom prozoruweb —mjestu Ametlikud Teadaanded.

Na temelju sudske presude u estonskom trgovačkom registru i registru neprofitnih udruga i zaklada upisuje se sljedeće:

 • prekid stečajnog postupka bez proglašenja stečaja;
 • proglašenje stečaja zajedno s imenom i osobnom identifikacijskom oznakom stečajnog upravitelja te bilješkom u kojoj se navodi da on predstavlja trgovačko društvo;
 • prestanak proglašenja stečaja zajedno s unosom koji pokazuje nastavak poslovanja društva;
 • prestanak proglašenja stečaja i brisanje trgovačkog društva iz registra;
 • okončanje stečajnog postupka i brisanje trgovačkog društva iz registra ili nastavak aktivnosti trgovačkog društva;
 • kompromis i izraz za to, s unosom koji pokazuje nastavak aktivnosti;
 • otkazivanje kompromisa i ponovno pokretanje postupka proglašenja stečaja, uz napomenu da trgovačko društvo zastupa stečajni upravitelj;
 • okončanje kompromisa nakon njegova isteka i razrješenje stečajnog upravitelja;
 • imenovanje upravitelja skupa za pokriće u skladu sa Zakonom o pokrivenim obveznicama, zajedno s njihovim imenom i osobnim identifikacijskim kodom te napomenom da oni predstavljaju kreditnu instituciju u pogledu upravljanja portfeljem pokrivenih obveznica i njegova otuđenja.

Pojedinosti o zabranama trgovanja koje su izrečene dužniku ili osobi koja je ovlaštena zastupati ga ili zabrane obavljanja trgovačke djelatnosti koje su nametnute toj osobi nisu upisane u registar.

Estonski trgovački registar sadržava sljedeće informacije o pravnim subjektima u stečaju:

 • ime pravne osobe;
 • Oznaka registra;
 • adresu;
 • podatke o stečajnom upravitelju;
 • podatke o članovima upravnog odbora;
 • podatke o administratoru skupa za pokriće;
 • datum naloga/rješenja o stečaju i broj naloga ili parničnog predmeta.

Je li pristup informacijama o nesolventnosti besplatan?

Podacima iz registra može se pristupiti Poveznica se otvara u novom prozoruna internetu i Poveznica se otvara u novom prozoruu uredima javnih bilježnika.

Pristup Poveznica se otvara u novom prozoruAmetlikudu Teadaandedu besplatan je.

Za online pretraživanja koja se odnose na pravne osobe, samozaposlene osobe i podružnice stranih društava, za informacije o sudskim postupcima i za pristup podacima s kartice registra ne naplaćuje se pristojba. Međutim, pristojba se naplaćuje za sva ostala pretraživanja, uključujući povijesne podatke s kartice registra i pristup godišnjim izvješćima, statutima i drugim dokumentima. Iznosi koji se naplaćuju za korištenje računalnih podataka u trgovačkom registru utvrđeni su u uredbi Poveznica se otvara u novom prozoruministra pravosuđa.

Za pregledavanje podataka iz registra i dokumenata spisa u uredu javnog bilježnika naplaćuje se pristojba. Pristojbe su određene Poveznica se otvara u novom prozoruZakonom o javnobilježničkim pristojbama. U skladu sa Zakonom o javnom bilježništvu, Javnobilježnička komora omogućuje besplatan pristup javnim i poslovnim spisima putem jednog od javnih bilježnika u županijama Harju, Tartu, Pärnu i Ida-Viru.

Pojedinosti o zabranama trgovanja objavljuju se i mogu im se besplatno pristupiti Poveznica se otvara u novom prozoruna internetu.

Kako pretraživati informacije o nesolventnosti

Informacije o nesolventnosti pravne osobe ili fizičke osobe možete pretraživati po imenu ili osobnom identifikacijskom kodu/registracijskom kodu, a na stranici za opće pretraživanje možete pretraživati i po ključnoj riječi. Pretraživanje je jednostavno pronaći sve objave objavljene u postupku u slučaju nesolventnosti. Kada postupak završi, objave se arhiviraju, osim objava o okončanju postupka, koje ostaju javne tri godine.

Pravni subjekt ili samozaposlenu osobu možete pretraživati u informacijskom sustavu registra trgovačkih društava po poslovnom nazivu, imenu ili oznaci registra. Status pravne osobe ili samozaposlene osobe ukazuje na to je li ta osoba ili subjekt u stečaju.

Poslovni registar spojen je s pretraživanjem stečajnih registara na portalu e-pravosuđe, čime se trgovačkim društvima, zajmodavcima i ulagačima koji žele ulagati u drugim državama članicama omogućuje provođenje provjere podobnosti izravno iz stečajnog registra druge zemlje. Zahvaljujući uspostavljenom višejezičnom rješenju postupak prekograničnog prikupljanja informacija o nesolventnosti transparentniji je i sam pristup informacijama lakši je. Informacije su dostupne besplatno. Portal ima osnovnu funkciju pretraživanja koja omogućuje pretraživanje svih međusobno povezanih registara po imenu dužnika, kao i napredno pretraživanje, pri čemu kriteriji pretraživanja ovise o tome u kojoj se zemlji pretražuje registar.Dodatno sučelje (vjerojatno 2021.) Službene obavijesti s portalom e-pravosuđe, na kojem će biti dostupne sve obvezne informacije o objavi postupka u slučaju nesolventnosti u skladu s člankom 24. Uredbe 2015/848 Europskog parlamenta i Vijeća.

Za Estoniju je moguće pretraživati po imenu dužnika i osobnom identifikacijskom kodu/registracijskom kodu.

Povijest službe za informacije o nesolventnosti

Estonska služba za nesolventnost dostupna je od 1. rujna 1995.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 23/11/2020