Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Registri nesolventnosti - Estonija

Ova je stranica strojno prevedena i njezina kvaliteta nije zajamčena.

Kvaliteta ovog prijevoda ocijenjena je kao: nepouzdana

Smatrate li ovaj prijevod korisnim?

Ova stranica pruža kratak pregled nesolventnosti estonskog trgovačkog registra i informacija iz službenih trgovinskih izvješća.


Registri nesolventnosti

Koje su informacije o nesolventnosti dostupne u Estoniji?

Estonija nema odvojeni stečajni registar, ali informacije o postupcima otpisa dugova i dugova kako pravnih tako i fizičkih osoba mogu se pronaći u službenoj internetskoj Poveznica se otvara u novom prozoru publikaciji Ametlikud Teadaanded. Osim toga, Poveznica se otvara u novom prozoruestonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada uključivali su upise u stečaj pravnih subjekata i samozaposlenih osoba.

Službene objave uključuju, na primjer, sud i stečajne upravitelje:

 • obavijest o vremenu i mjestu vođenja stečajnog postupka i obavijest o zabrani djelovanja;
 • I. proglašenje stečaja;
 • obavijest o skupštini vjerovnika;
 • obavijest kojom se potvrđuje prvotni prijedlog dodjele;
 • obavijest o okončanju stečajnog postupka;
 • obavijest o odobrenju plana konverzije duga.

Objave objavljene na cjelovitom popisu nalaze se na Poveznica se otvara u novom prozoruinternetskim stranicama Službene objave.

U estonskom trgovačkom registru i registru neprofitnih udruga i zaklada upisuju se sljedeće:

 • ukidanje stečajnog postupka bez proglašenja stečaja;
 • I. izjave o stečaju zajedno s imenom i osobnom identifikacijskom oznakom stečajnog upravitelja, kao i napomenu u kojoj se navodi da zastupa društvo;
 • ukidanja stečaja proglašenja stečaja zajedno s unosom koji pokazuje stalnu aktivnost društva;
 • ukidanja stečaja i brisanja društva iz registra;
 • okončanje stečajnog postupka i brisanje društva iz registra ili nastavka poslovanja društva;
 • kompromis i njegovo trajanje, s time da je vidljiv nastavak aktivnosti;
 • otkazivanje nagodbe i ponovno pokretanje postupka za proglašenje stečaja, s naznakom da je poduzeće zastupao upravitelj u stečaju;
 • okončanje kompromisa o prenošenju tog razdoblja i oslobađanju upravitelja u slučaju nesolventnosti;
 • imenovanje upravitelja pokrivenih obveznica, zajedno s njegovim imenom i osobnim identifikacijskim kodom, kao i naznaku da je predstavnik kreditne institucije u upravljanju portfeljima pokrivenih obveznica i njihovom upravljanju.

Pojedinosti o zabranama trgovine koje se izriču dužniku ili osobi s ovlastima za njihovo zastupanje ili zabrane obavljanja komercijalnih djelatnosti koje su nametnute tom osobi nisu upisane u registar.

Estonski trgovački registar sadržava sljedeće informacije o pravnim subjektima u stečaju:

 • ime pravne osobe;
 • oznaku registra;
 • adresu;
 • podatke o stečajnom upravitelju;
 • podatke o članu Izvršnog odbora;
 • podaci o administratoru kolaterala;
 • datum naloga za pokretanje stečajnog postupka/odluka i broj naloga ili građanske parnice.

Je li besplatan pristup informacijama o nesolventnosti?

Podaci o registraciji mogu se pregledavati Poveznica se otvara u novom prozoruna internetu i u Poveznica se otvara u novom prozoruuredu javnog bilježnika.

Pristup Poveznica se otvara u novom prozoru službenim komunikacijama je besplatan.

Za internetsko pretraživanje pravnih osoba, samozaposlenih osoba i podružnica stranih društava te za pristup informacijama o sudskim postupcima ili podacima s kartice registra ne naplaćuje se pristojba. Međutim, pristojba se naplaćuje za sva ostala pretraživanja, uključujući povijesne podatke s kartice registra i pristup godišnjim izvješćima, statutima i drugim dokumentima. Iznosi koji se naplaćuju za korištenje računalnih podataka u trgovačkom registru utvrđeni su u uredbi Poveznica se otvara u novom prozoruministra pravosuđa.

Za pregledavanje podataka iz registra i dokumenata spisa u uredu javnog bilježnika naplaćuje se pristojba. Pristojbe su određene Poveznica se otvara u novom prozoruZakonom o javnobilježničkim pristojbama.

Pojedinosti o zabranama trgovine objavljuju se i dostupni su besplatno Poveznica se otvara u novom prozoruputem interneta.

Kako pretraživati informacije o nesolventnosti

U službenim obavijestima podaci o nesolventnosti pravnih i fizičkih osoba mogu se pretraživati po imenu ili osobnom identifikacijskom broju/registracijskom broju u općem pretraživanju po ključnoj riječi. Pretraživanje omogućuje jednostavan pristup svim neriješenim i objavljenim obavijestima u postupcima u slučaju nesolventnosti. Na kraju postupka obavijesti se čuvaju u arhivu, uz iznimku svih obavijesti o likvidaciji koja ostaje javna na razdoblje od tri godine.

Pravni subjekt ili samozaposlena osoba možete pretraživati u informacijskom sustavu registra trgovačkih društava pod poslovnim imenom, imenom ili oznakom registra. Status pravne osobe ili samozaposlene osobe upućuje na to je li u stečaju ta osoba ili subjekt ili ne.

Od jeseni 2019. Ametlikud Teadaanded (službene obavijesti) sučelje je s registrima nesolventnosti portala e-pravosuđa kojima se trgovačkim društvima, zajmodavcima i ulagačima koji žele ulagati u druge države članice omogućuje da provedu provjeru podobnosti izravno iz registra nesolventnosti druge zemlje. Niz višejezičnih rješenja omogućit će da informacije o nesolventnosti budu transparentnije i lakše dostupne. Informacije su dostupne besplatno. Portal je namijenjen pretraživanju na jednostavan način kojim se omogućuje pretraživanje prema imenu dužnika svih povezanih registara i proširenu pretragu, pri čemu kriterij pretraživanja ovisi o tome koja je zemlja označena s dužnikom. U slučaju Estonije moguće je pretraživati ime dužnika i osobni identifikacijski broj/kôd registra.

Povijest usluge u vezi s insolventnošću

Estonska stečajna usluga dostupna je od 1. rujna 1995..


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 19/07/2019