Sluiten

BÈTAVERSIE VAN HET PORTAAL NU BESCHIKBAAR!

Bezoek de bètaversie van het Europees e-justitieportaal en vertel ons wat u ervan vindt!

 
 

Kruimelpad

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Registri nesolventnosti - Estonija

De tekst op deze pagina is een automatische vertaling. De kwaliteit wordt niet gegarandeerd.

De kwaliteit van deze vertaling werd beoordeeld als: onbetrouwbaar

Vindt u deze vertaling nuttig?

Ova stranica sadržava kratak pregled informacija o nesolventnosti koje nudi estonski trgovački registar i službenu publikaciju Ametlikud Teadaanded [Službene objave].


Registri nesolventnosti

Koje su informacije dostupne u Estoniji o nesolventnosti?

Estonija nema zaseban registar nesolventnosti, ali informacije o stečajnim postupcima i postupcima konverzije duga za pravne i fizičke osobe mogu se pronaći u elektroničkom službenom Poveznica se otvara u novom prozorulistu Ametlikud Teadaanded. Osim toga, Poveznica se otvara u novom prozoruestonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada sadržavaju informacije o stečaju pravnih subjekata i samozaposlenih osoba.

Slijede primjeri onoga što je uneseno u Ametlikud Teadaanded od strane sudova i stečajnih upravitelja:

 • vrijeme i mjesto preispitivanja zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka i obavijest o zabrani raspolaganja imovinom;
 • obavijest o proglašenju stečaja;
 • obavijest o glavnoj skupštini vjerovnika;
 • obavijest o odobrenju preliminarnog prijedloga distribucije;
 • obavijest o okončanju stečajnog postupka;
 • obavijest o odobrenju plana prilagodbe duga.

Potpuni popis objava može se pronaći na Poveznica se otvara u novom prozoruweb —mjestu Ametlikud Teadaanded.

Na temelju sudske presude u estonskom trgovačkom registru i registru neprofitnih udruga i zaklada upisuje se sljedeće:

 • prekid stečajnog postupka bez proglašenja stečaja;
 • proglašenje stečaja zajedno s imenom i osobnom identifikacijskom oznakom stečajnog upravitelja te bilješkom u kojoj se navodi da on predstavlja trgovačko društvo;
 • prestanak proglašenja stečaja zajedno s unosom koji pokazuje nastavak poslovanja društva;
 • prestanak proglašenja stečaja i brisanje trgovačkog društva iz registra;
 • okončanje stečajnog postupka i brisanje trgovačkog društva iz registra ili nastavak aktivnosti trgovačkog društva;
 • kompromis i izraz za to, s unosom koji pokazuje nastavak aktivnosti;
 • otkazivanje kompromisa i ponovno pokretanje postupka proglašenja stečaja, uz napomenu da trgovačko društvo zastupa stečajni upravitelj;
 • okončanje kompromisa nakon njegova isteka i razrješenje stečajnog upravitelja;
 • imenovanje upravitelja skupa za pokriće u skladu sa Zakonom o pokrivenim obveznicama, zajedno s njihovim imenom i osobnim identifikacijskim kodom te napomenom da oni predstavljaju kreditnu instituciju u pogledu upravljanja portfeljem pokrivenih obveznica i njegova otuđenja.

Pojedinosti o zabranama trgovanja koje su izrečene dužniku ili osobi koja je ovlaštena zastupati ga ili zabrane obavljanja trgovačke djelatnosti koje su nametnute toj osobi nisu upisane u registar.

Estonski trgovački registar sadržava sljedeće informacije o pravnim subjektima u stečaju:

 • ime pravne osobe;
 • Oznaka registra;
 • adresu;
 • podatke o stečajnom upravitelju;
 • podatke o članovima upravnog odbora;
 • podatke o administratoru skupa za pokriće;
 • datum naloga/rješenja o stečaju i broj naloga ili parničnog predmeta.

Je li pristup informacijama o nesolventnosti besplatan?

Podacima iz registra može se pristupiti Poveznica se otvara u novom prozoruna internetu i Poveznica se otvara u novom prozoruu uredima javnih bilježnika.

Pristup Poveznica se otvara u novom prozoruAmetlikudu Teadaandedu besplatan je.

Za online pretraživanja koja se odnose na pravne osobe, samozaposlene osobe i podružnice stranih društava, za informacije o sudskim postupcima i za pristup podacima s kartice registra ne naplaćuje se pristojba. Međutim, pristojba se naplaćuje za sva ostala pretraživanja, uključujući povijesne podatke s kartice registra i pristup godišnjim izvješćima, statutima i drugim dokumentima. Iznosi koji se naplaćuju za korištenje računalnih podataka u trgovačkom registru utvrđeni su u uredbi Poveznica se otvara u novom prozoruministra pravosuđa.

Za pregledavanje podataka iz registra i dokumenata spisa u uredu javnog bilježnika naplaćuje se pristojba. Pristojbe su određene Poveznica se otvara u novom prozoruZakonom o javnobilježničkim pristojbama. U skladu sa Zakonom o javnom bilježništvu, Javnobilježnička komora omogućuje besplatan pristup javnim i poslovnim spisima putem jednog od javnih bilježnika u županijama Harju, Tartu, Pärnu i Ida-Viru.

Pojedinosti o zabranama trgovanja objavljuju se i mogu im se besplatno pristupiti Poveznica se otvara u novom prozoruna internetu.

Kako pretraživati informacije o nesolventnosti

Informacije o nesolventnosti pravne osobe ili fizičke osobe možete pretraživati po imenu ili osobnom identifikacijskom kodu/registracijskom kodu, a na stranici za opće pretraživanje možete pretraživati i po ključnoj riječi. Pretraživanje je jednostavno pronaći sve objave objavljene u postupku u slučaju nesolventnosti. Kada postupak završi, objave se arhiviraju, osim objava o okončanju postupka, koje ostaju javne tri godine.

Pravni subjekt ili samozaposlenu osobu možete pretraživati u informacijskom sustavu registra trgovačkih društava po poslovnom nazivu, imenu ili oznaci registra. Status pravne osobe ili samozaposlene osobe ukazuje na to je li ta osoba ili subjekt u stečaju.

Poslovni registar spojen je s pretraživanjem stečajnih registara na portalu e-pravosuđe, čime se trgovačkim društvima, zajmodavcima i ulagačima koji žele ulagati u drugim državama članicama omogućuje provođenje provjere podobnosti izravno iz stečajnog registra druge zemlje. Zahvaljujući uspostavljenom višejezičnom rješenju postupak prekograničnog prikupljanja informacija o nesolventnosti transparentniji je i sam pristup informacijama lakši je. Informacije su dostupne besplatno. Portal ima osnovnu funkciju pretraživanja koja omogućuje pretraživanje svih međusobno povezanih registara po imenu dužnika, kao i napredno pretraživanje, pri čemu kriteriji pretraživanja ovise o tome u kojoj se zemlji pretražuje registar.Dodatno sučelje (vjerojatno 2021.) Službene obavijesti s portalom e-pravosuđe, na kojem će biti dostupne sve obvezne informacije o objavi postupka u slučaju nesolventnosti u skladu s člankom 24. Uredbe 2015/848 Europskog parlamenta i Vijeća.

Za Estoniju je moguće pretraživati po imenu dužnika i osobnom identifikacijskom kodu/registracijskom kodu.

Povijest službe za informacije o nesolventnosti

Estonska služba za nesolventnost dostupna je od 1. rujna 1995.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 23/11/2020