Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Suci i druga pravosudna tijela


Podaci za kontakt te informacije o instrumentima za suce ili druga pravosudna tijela koja obrađuju predmete EJN-a u građanskim stvarima


Opće informacije

Jeste li sudac ili drugo nadležno tijelo koje se bavi pravosudnom suradnjom u građanskim i trgovačkim stvarima te vam je potrebna pomoć u vezi s prekograničnim predmetom?

U nastavku su navedeni primjeri načina na koji vam kontaktne točke mogu pomoći:

  • šalju upite o statusu zahtjeva za pravosudnu suradnju (npr. uručivanje pismena ili prikupljanje dokaza);
  • pružaju vam informacije radi olakšavanja primjene zakonodavstva druge države članice koje je mjerodavno u skladu s instrumentom Unije ili međunarodnim instrumentom;
  • traže rješenja za teškoće povezane sa zahtjevima za pravosudnu suradnju;
  • pružaju vam informacije potrebne za dobru pravosudnu suradnju država članica;
  • pružaju vam opće informacije instrumentima Unije i međunarodnim instrumentima povezanima s pravosudnom suradnjom u građanskim i trgovačkim stvarima;

kontaktne točke imaju ključnu ulogu u Mreži. Dostupne su članovima Mreže i lokalnim pravosudnim tijelima u njihovim državama članicama. Na raspolaganju su i tijelima predviđenima u instrumentima Unije ili međunarodnim instrumentima povezanima s pravosudnom suradnjom u građanskim i trgovačkim stvarima. Kontaktne točke pružaju sveobuhvatnu praktičnu pomoć tim tijelima. Općenito su u stalnom kontaktu s kontaktnim točkama u drugim državama članicama.

Ako se želite obratiti svojoj nacionalnoj kontaktnoj točki, kliknite ovdje.

Vodiči za pravne stručnjake

U okviru Europske pravosudne mreže u građanskim stvarima pokrenute su i brojne publikacije, osobito vodiči o specifičnim pravnim instrumentima Unije.

U okviru EJN-a u građanskim stvarima pravnim se stručnjacima pruža i širok spektar informacija o europskom, nacionalnom i međunarodnom građanskom i trgovačkom pravu, koje su dostupne na stranicama s posebnim sadržajem.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.
S obzirom na povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Komisija ažurira dio sadržaja na ovim stranicama. Ako još uvijek ima sadržaja koji ne odražava povlačenje Ujedinjene Kraljevine, to je nenamjerno te će biti izmijenjeno.

Posljednji put ažurirano: 18/01/2019