Zavřít

BETA VERZE PORTÁLU JE JIŽ K DISPOZICI!

Vyzkoušejte si BETA verzi evropského portálu e-Justice a dejte nám vědět, jak se Vám s ní pracuje!

 
 

Cesta

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Ausztria

Tento text byl přeložen strojově. Za kvalitu překladu neručíme.

Kvalita tohoto překladu byla ohodnocena známkou: špatná

Jak byste ohodnotili kvalitu tohoto překladu?

Ez a szakasz áttekintést nyújt az ausztriai bíróságokról.


Az igazságszolgáltatás szervezete – igazságszolgáltatási rendszer

A törvényhozó és a végrehajtó hatalom mellett a jogállam harmadik hatalmi ága az igazságszolgáltatás. A szövetségi alkotmánytörvény (Bundes-Verfassungsgesetz) úgy rendelkezik, hogy a szövetségi kormány rendelkezik általános joghatósággal. Az igazságszolgáltatás minden szinten elválik a végrehajtástól. Különleges szabályok vonatkoznak az igazságszolgáltatás e területére, amelyet az igazságszolgáltatási intézmények utasítás nélkül végeznek.

A Szövetségi Igazságügyi Minisztériumon kívül az osztrák igazságszolgáltatás a rendes bíróságokból, az ügyészségekből, a börtönökből (börtönökből és igazságügyi börtönökből) és a pártfogó felügyeletből áll, amelyet többnyire magánintézmény biztosít:

  1. A rendes bíróságok olyan állami intézmények, amelyek hivatalos eljárást követően döntenek a polgári jogokról és kötelezettségekről, valamint a büntetőjogi vádakról. Törvény hozta létre őket, és független és pártatlan bírákból állnak, akiket nem lehet elbocsátani és áthelyezni, és akiket csak a jogrendszer köt.
  2. Az ügyészségek a bíróságoktól elkülönülő különleges szervek. Elsődleges feladatuk a közérdek védelme a büntető igazságszolgáltatás terén. Ők irányítják az előzetes nyomozást, vádat emelnek, és büntetőeljárásban vádat emelnek. Az ügyészek a rendes bíróságok szervei.
  3. A büntetés-végrehajtási intézetekfelelősek a szabadságvesztés-büntetések végrehajtásáért és az intézkedések végrehajtásáért.
  4. A próbaidős szolgálatok szintén az igazságszolgáltatási rendszer részét képezik. Gondoskodnak a feltételes büntetésben részesülő személyekről és a próbaidő alatt szabadon bocsátott fogvatartottakról. Ezeket a feladatokat nagyrészt magánszervezetek látják el, a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt.

Az igazságszolgáltatást a szövetségi igazságügyi miniszter vezeti; A szövetségi igazságügyi minisztériumhoz tartozik, amely a szövetségi kormány egyik legfőbb közigazgatási szerve. A szövetségi igazságügyi miniszter a szövetségi kormány tagja, és osztálya valamennyi kapcsolódó szolgálatának politikai koordinációjával, irányításával és legfőbb felügyeletével rendelkezik.

A rendes bíróságok mellett Ausztria alkotmánybírósággal és közigazgatási bírósággal, valamint – 2014. január 1-je óta – közigazgatási bíróságokkal is rendelkezik. Szövetségi szinten létrehozták a Szövetségi Közigazgatási Bíróságot és a Szövetségi Pénzügyi Bíróságot, amelyek mindegyikének székhelye Bécsben van, de más városokban is rendelkeznek helyi irodákkal. Emellett minden tartományban külön tartományi közigazgatási bíróságot hoztak létre. Mindannyian nem tagjai az ausztriai igazságszolgáltatásnak.

A rendes joghatóság szintjei

  • Kerületi bíróságok,
  • Regionális bíróságok (elsőfokú bíróságokként is ismertek)
  • Regionális Felsőbíróságok (más néven másodfokú bíróságok)
  • Legfelsőbb Bíróság

Jogi adatbázisok

Az A link új ablakot nyit megosztrák igazságügyi portál általános tájékoztatást nyújt az osztrák igazságszolgáltatási rendszerről.

Ingyenes az adatbázishoz való hozzáférés?

Igen, az osztrák igazságügyi A link új ablakot nyit megportálhoz való hozzáférés ingyenes.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 30/07/2020