Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Ausztria

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez az oldal az ausztriai bíróságokról nyújt áttekintést.


Az igazságszolgáltatás szervezete – a bírósági rendszer

A törvényhozó és a végrehajtó hatalom mellett a jogállam harmadik hatalmi ága az igazságszolgáltatás. A szövetségi alkotmány értelmében a rendes bíróságok a szövetségi szinthez tartoznak. Az igazságszolgáltatás minden szinten elválik a végrehajtástól. Külön szabályok vonatkoznak az igazságszolgáltatás minden olyan területére, amelyen független bírói testületek járnak el.

Ausztria igazságszolgáltatási rendszere – a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium mellett – a rendes bíróságokat, az ügyészséget, az előzetes letartóztatásukat és a tényleges büntetésüket töltő személyeket őrző büntetés-végrehajtási intézeteket, valamint a próbára bocsátási rendszer – döntően magánfenntartású – létesítményeit foglalja magában.

  1. A rendes bíróságok (ordentliche Gerichte) állami intézmények, amelyek formális eljárás keretében polgári jogi igényekről és kötelezettségekről, valamint büntetőjogi vádakról döntenek. A törvény alapján létrehozott bíróságokon szolgáló bírák függetlenek, pártatlanok és elmozdíthatatlanok, és csak a jogszabályoknak vannak alárendelve.
  2. Az ügyészségek (Staatsanwaltschaften) különleges, a bíróságoktól különálló szervek. Elsődleges feladatuk a közérdek védelme a büntető igazságszolgáltatás terén. Ezen belül feladatuk a nyomozások lefolytatása, a vádemelés, valamint a büntetőeljárásban a vád képviselete. Az ügyészek a rendes bírósági rendszerhez tartoznak.
  3. A büntetés-végrehajtási intézetek az ítéletek végrehajtásáért felelnek.
  4. A próbára bocsátással foglalkozó szolgálatok létesítményei szintén az igazságszolgáltatási rendszer részei. Felügyelik a feltételesen elítélt és a feltételesen szabadságra bocsátott személyeket. Ezeket a feladatokat nagyrészt magánszervezetek látják el, a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt.

Az igazságszolgáltatás igazgatásának csúcsán a szövetségi igazságügyi miniszter áll; a miniszter irányítása alatt működő Szövetségi Igazságügyi Minisztérium a legfelsőbb szintű szövetségi közigazgatási szervek egyike. A szövetségi igazságügyi miniszter a szövetségi kormány tagja; feladata az összes kapcsolódó szolgálat politikai koordinálása, irányítása és általános felügyelete.

Ausztriában a rendes bíróságokon kívül Alkotmánybíróság (Verfassungsgerichtshof), Közigazgatási Törvényszék (Verwaltungsgerichtshof), valamint – 2014. január 1. óta – közigazgatási bíróságok is működnek. Szövetségi szinten működik a Szövetségi Közigazgatási Bíróság (Bundesverwaltungsgericht) és a Szövetségi Adóügyi Bíróság (Bundesfinanzgericht); mindkettő székhelye Bécsben található, de más városokban is vannak regionális irodáik. Emellett minden tartománynak van saját tartományi közigazgatási bírósága (Landesverwaltungsgericht). Ezek a bíróságok Ausztriában nem tartoznak az igazságszolgáltatási rendszerhez.

A rendes bíróságok szintjei

  • körzeti bíróságok (Bezirksgerichte),
  • tartományi bíróságok (Landesgerichte), amelyeket „elsőfokú törvényszékeknek” (Gerichtshöfe erster Instanz) is neveznek,
  • tartományi felsőbíróságok (Oberlandesgerichte), amelyeket „másodfokú törvényszékeknek” (Gerichtshöfe zweiter Instanz) is neveznek, valamint
  • a Legfelsőbb Bíróság (Oberster Gerichtshof).

Jogi adatbázisok

Az A link új ablakot nyit megosztrák igazságügyi portál általános tájékoztatást nyújt az osztrák jogrendszerről.

Ingyenes-e az adatbázishoz való hozzáférés?

Igen, az A link új ablakot nyit megosztrák igazságügyi portálhoz való hozzáférés ingyenes.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 29/08/2018