Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sisteme judiciare în statele membre - Austria

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini germană a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

 

Pentru această versiune lingvistică nu există o traducere oficială.
Puteți accesa aici versiunea realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Vă reamintim că traducerea automată servește numai la înțelegerea contextului. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Această secțiune a portalului vă oferă o prezentare generală a instanțelor din Austria.


Organizarea justiției – sistemul judiciar

Alături de puterea legislativă și cea executivă, puterea judecătorească este considerată cel de­al treilea pilon al unui stat de drept. În cadrul constituției federale a Austriei, instanțele de drept comun aparțin nivelului federal. Sistemul judiciar este separat de executiv la toate nivelurile. Există, de asemenea, domenii ale justiției care sunt administrate de instanțe independente care se supun unor regulamente speciale.

Sistemul judiciar al Austriei este format, în plus față de Ministerul Justiției, din instanțele de drept comun, parchetele, penitenciarele (penitenciare pentru arest preventiv și penitenciare pentru executarea pedepsei) și serviciile de probațiune care, în cea mai mare parte , sunt administrate de entități private:

  1. instanțele de drept comun (ordentliche Gerichte) sunt instituții de stat care judecă litigii de drept civil și cauze de drept penal în cadrul unei proceduri formale. Acestea sunt instituite prin lege și sunt conduse de judecători independenți și imparțiali, care nu pot fi îndepărtați din funcție sau transferați și nu se supun decât legii;
  2. parchetele (Staatsanwaltschaften) sunt organisme speciale, separate de instanțe. Sarcina lor principală este de a reprezenta interesul public în cadrul justiției penale. Parchetele conduc investigațiile preliminare în cadrul procedurilor penale, formulează acuzațiile și asigură acuzarea în instanță. Acestea sunt considerate a fi parte a sistemului instanțelor de drept comun;
  3. penitenciarele răspund de executarea pedepselor cu închisoarea sau a altor ordine de detenție;
  4. sistemul de probațiune face, de asemenea, parte din sistemul judiciar. Acesta este competent în legătură cu persoanele condamnate care au primit pedepse cu suspendarea executării sau care sunt eliberate condiționat. Aceste responsabilități au fost transferate în cea mai mare parte unor asociații private, care se află totuși sub supravegherea Ministerului Federal al Justiției.

Ministrul Federal al Justiției conduce administrația judiciară. Ministerul Federal al Justiției constituie unul dintre organismele administrative supreme ale statului federal. Ministrul este membru al guvernului federal și răspunde de gestionarea politică și de coordonarea și supravegherea tuturor organismelor și departamentelor conexe.

În plus față de instanțele de drept comun există, de asemenea, Curtea Constituțională (Verfassungsgerichtshof), Înalta Curte Administrativă (Verwaltungsgerichtshof) și, începând cu 1 ianuarie 2014, instanțele administrative. La nivel federal există Tribunalul Federal Administrativ (Bundesverwaltungsgericht) și Curtea de Conturi Federală (Bundesfinanzgericht), ambele având sediul central în Viena, dar și sedii în alte orașe. În fiecare provincie există o instanță administrativă regională (Landesverwaltungsgericht). Instanțele administrative nu sunt subordonate Ministerului Justiției.

Instanțele de drept comun se pot împărți în funcție de mai multe niveluri:

  • instanțe teritoriale (Bezirksgerichte);
  • instanțe regionale (Landesgerichte), reprezentând primul grad de jurisdicție (Gerichtshöfe erster Instanz);
  • curți superioare regionale (Oberlandsgerichte), reprezentând al doilea grad de jurisdicție (Gerichtshöfe zweiter Instanz) și
  • Curtea Supremă (Oberster Gerichtshof).

Baze de date juridice

Portalul Linkul se deschide într-o fereastră nouăMinisterului Justiției din Austria oferă informații generale cu privire la sistemul judiciar din Austria.

Este gratuit accesul la baza de date juridice?

Da, accesul la portalul Linkul se deschide într-o fereastră nouăMinisterului Justiției din Austria este gratuit.


Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Ultima actualizare: 29/08/2018