Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

Navigointipolku

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tuomioistuinjärjestelmät jäsenvaltioissa - Saksa

Päivitystä suomennetaan parhaillaan.
Seuraavat kielet ovat jo saatavilla: saksa.

Tässä osiossa kerrotaan tuomioistuinjärjestelmästä Saksassa.


Oikeuslaitos – tuomioistuinjärjestelmä

Saksan liittotasavallassa on liittovaltiorakenne, joka näkyy myös tuomioistuinjärjestelmässä. Tuomiovaltaa käyttävät liittovaltion tuomioistuimet ja 16 osavaltion (Land) tuomioistuimet. Suurin osa oikeudenhoidosta tapahtuu osavaltioissa.

Saksan oikeuslaitos on jaettu viiteen riippumattomaan erikoisalaan tai toimivaltaan:

  • toimivalta yleisissä asioissa
  • toimivalta työoikeuden alalla
  • toimivalta yleisissä hallintoasioissa
  • toimivalta verotusasioissa
  • toimivalta sosiaalioikeuden alalla.

Näiden erikoisalojen toimivaltojen lisäksi on perustuslakiasioita koskeva toimivalta, jota käyttävät liittovaltion perustuslakituomioistuin ja osavaltioiden perustuslakituomioistuimet.

Yleiskuva Saksan oikeuslaitoksen rakenteesta on saatavissa Linkki avautuu uuteen ikkunaanSaksan oikeusministeriön verkkosivustolla.

Oikeushallinto

Osavaltioiden tuomioistuinten hallinnosta vastaavat yleensä oikeusministeriöt. Liittovaltion tasolla oikeusministeri vastaa Linkki avautuu uuteen ikkunaanliittovaltion korkeimmasta oikeudesta (Bundesgerichtshof), Linkki avautuu uuteen ikkunaanliittovaltion korkeimmasta hallinto-oikeudesta (Bundesverwaltungsgericht) ja Linkki avautuu uuteen ikkunaanliittovaltion verotuomioistuimesta (Bundesfinanzhof). Liittovaltion työ- ja sosiaaliministeriö vastaa Linkki avautuu uuteen ikkunaanliittovaltion työtuomioistuimesta (Bundesarbeitsgericht) ja Linkki avautuu uuteen ikkunaanliittovaltion sosiaalituomioistuimesta (Bundessozialgericht).

Ministerit hallinnoivat myös tarvittavia talousarviomäärärahoja. Ainoan poikkeuksen muodostaa Linkki avautuu uuteen ikkunaanliittovaltion perustuslakituomioistuin (Bundesverfassungsgericht), jolle on annettu oikeus määrätä itse hallinnostaan riippumattomana perustuslaillisena elimenä. Se laatii oman talousarvionsa hyväksyttäväksi.

Tuomioistuintyypit – lyhyt kuvaus

Saksassa tuomioistuinlaitos on jaettu yleisiin tuomioistuimiin ja erikoistuomioistuimiin. Yleisissä tuomioistuimissa käsitellään riita- ja rikosasioita. Erikoistuomioistuimet ovat hallintotuomioistuimia, verotuomioistuimia, työtuomioistuimia ja sosiaalituomioistuimia. Lisäksi tuomioistuinlaitokseen kuuluu perustuslakiin erikoistuneita tuomioistuimia, joita ovat liittovaltion perustuslakituomioistuin ja osavaltioiden perustuslakituomioistuimet.

Tuomioistuinhierarkia

Ks. oikeusministeriön laatima kaavio Linkki avautuu uuteen ikkunaantuomioistuinhierarkiasta (yleiskuva).

Linkkejä

Linkki avautuu uuteen ikkunaanSaksan liittovaltion oikeusministeriön verkkosivusto

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion korkein oikeus

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion korkein hallinto-oikeus

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion verotuomioistuin

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion työtuomioistuin

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion sosiaalituomioistuin

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion perustuslakituomioistuin

Linkki avautuu uuteen ikkunaanLiittovaltion oikeusministeriö


Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.

Päivitetty viimeksi: 20/02/2013