Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Németország

Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: német.

Ez a szakasz a németországi bírósági rendszerről nyújt áttekintést.


Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

A Németországi Szövetségi Köztársaság szövetségi felépítése miatt a bírósági rendszer is a szövetségi szintekhez igazodik. Az igazságszolgáltatás feladatait a szövetségi bíróságok és a 16 szövetségi állam (Land) bíróságai látják el. Az igazságügyi igazgatás legnagyobb munkaterhe a Land-okra hárul.

A német bírósági rendszer öt független igazságszolgáltatási szakágra tagozódik:

  • rendes bíráskodás
  • munkaügyi bíráskodás
  • közigazgatási bíráskodás
  • adóügyi bíráskodás
  • szociális bíráskodás.

E szakosított bíróságokon kívül létezik még az alkotmánybíráskodás, amelynek szervezetét a Szövetségi Alkotmánybíróság és a Land-ok alkotmánybíróságai alkotják.

A bíróságok felépítéséről a A link új ablakot nyit megNémet Szövetségi Igazságügyi Minisztérium honlapján található áttekintés.

A bíróságok igazgatása

A Land-ok bíróságainak igazgatásával kapcsolatos feladatokat általában a tartományi igazságügyi minisztériumok látják el. Szövetségi szinten a Szövetségi Igazságügyi Miniszter irányítása alá tartozik a A link új ablakot nyit megSzövetségi Legfelsőbb Bíróság, a A link új ablakot nyit megSzövetségi Közigazgatási Bíróság és a A link új ablakot nyit megSzövetségi Pénzügyi Bíróság. A Szövetségi Szociális és Munkaügyi Minisztérium irányítása alá tartozik a A link új ablakot nyit megSzövetségi Munkaügyi Bíróság és a A link új ablakot nyit megSzövetségi Szociális Bíróság.

A felelős minisztériumok a szükséges költségvetési források kezelését is ellátják. Az egyetlen kivétel a A link új ablakot nyit megSzövetségi Alkotmánybíróság, amely független alkotmányos szervként szervezeti autonómiát élvez. A saját bírósági költségvetését maga nyújtja be jóváhagyásra.

A bíróságok típusai – rövid leírás

Németországban a bírósági rendszer rendes bíróságokra és szakosított bíróságokra tagolódik. A rendes bíráskodást a polgári és a büntetőbíróságok látják el. A szakosított bíróságok a közigazgatási bíróságok, a pénzügyi bíróságok, a munkaügyi bíróságok és a szociális bíróságok. Ezenkívül létezik még az alkotmánybíráskodás, amelynek szervezetét a Szövetségi Alkotmánybíróság és a Land-ok alkotmánybíróságai alkotják.

A bírósági hierarchia

Lásd a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium által közzétett A link új ablakot nyit megbírósági hierarchia (áttekintés) oldalt.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megA Német Szövetségi Igazságügyi Minisztérium honlapja

A link új ablakot nyit megSzövetségi Legfelsőbb Bíróság

A link új ablakot nyit megSzövetségi Közigazgatási Bíróság

A link új ablakot nyit megSzövetségi Pénzügyi Bíróság

A link új ablakot nyit megSzövetségi Munkaügyi Bíróság

A link új ablakot nyit megSzövetségi Szociális Bíróság

A link új ablakot nyit megSzövetségi Alkotmánybíróság

A link új ablakot nyit megSzövetségi Igazságügyi Minisztérium


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 20/02/2013