Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Észtország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez a szakasz áttekintést nyújt az észtországi bírósági rendszerről.


Az igazságszolgáltatási rendszer felépítése – bírósági rendszerek

Az észt Alkotmány előírja, hogy az igazságszolgáltatást kizárólag a bíróságok végzik, amelyek tevékenységükben függetlenek. A bíróságoknak az Alkotmánnyal és az egyéb jogszabályokkal összhangban kell végezniük az igazságszolgáltatást. Az Alkotmány értelmében az igazságszolgáltatás az észtországi bírósági rendszer kizárólagos hatáskörébe tartozik. Feladatai ellátása során a bíróság mind a végrehajtó, mind a törvényhozó hatalom területétől elkülönül.

Észtország bírósági rendszere háromszintű. A megyei és a közigazgatási bíróságok elsőfokú bíróságok.

Észtországban négy megyei bíróság működik: a Harju megyei bíróság, a Viru megyei bíróság, a Tartu megyei bíróság és a Pärnu megyei bíróság. Észtországban két közigazgatási bíróság működik: a tallinni közigazgatási bíróság és a tartui közigazgatási bíróság. A megyei és a közigazgatási bíróságok további bíróságokra oszlanak.

A körzeti bíróságok másodfokú bíróságok, amelyek az elsőfokú bíróságok határozatai ellen benyújtott fellebbezéseket bírálják el. Két körzeti bíróság van: a tallinni körzeti bíróság és a tartui körzeti bíróság.

A legmagasabb szintű bíróság a Legfelsőbb Bíróság, amely a másodfokú bíróságok határozataival szemben benyújtott felülvizsgálati kérelmeket bírálja el. Az észt bírósági rendszerben nincs elkülönült alkotmánybíróság. Az alkotmányossági felülvizsgálatot végző bíróság feladatát a Legfelsőbb Bíróság látja el.

A bíróságok igazgatása

Az első- és másodfokú bíróságok igazgatását az Igazságügyi Minisztérium a Bíróságok Igazgatási Tanácsával együttesen végzi. A Bíróságok Igazgatási Tanácsa a bírósági rendszer működtetésére létrehozott tanácsadó testület; munkáját a Legfelsőbb Bíróság elnöke irányítja. Az első- és másodfokú bíróságok működését az állami költségvetésből, az Igazságügyi Minisztérium költségvetésén keresztül finanszírozzák. A Legfelsőbb Bíróság önállóan végzi saját igazgatását, és saját költségvetéssel rendelkezik.

A Bíróságok Igazgatási Tanácsának tagjai:

 • a Legfelsőbb Bíróság elnöke (egyben a Tanács elnöke is);
 • öt bíró, akiket valamennyi bíró együttes ülésén (en banc), három évre jelölnek ki;
 • az észt parlament két tagja;
 • egy ügyvéd, akit az ügyvédi kamara elnöksége jelöl ki;
 • a legfőbb ügyész vagy egy általa kijelölt másik ügyész;
 • az igazságügyi biztos vagy az általa kijelölt képviselő;
 • az igazságügyi miniszter vagy az általa kijelölt képviselő, aki részt vesz a tanács ülésein, és felszólalási joggal rendelkezik.

Az igazságügyi miniszter összehívhatja az üléseket, de szavazati joggal nem rendelkezik.

A Tanács hagyja jóvá:

 • a bíróságok illetékességének, szervezetének, a bíróságok és bírósági épületek pontos helyének, a bíróságokon tartósan szolgálatot teljesítő bírák számának, valamint az ülnökök számának meghatározását;
 • a bíróságok elnökeinek e tisztségre való jelölését és felmentését;
 • a bíróságok belső szabályzatait;
 • a bírójelöltek számát;
 • a bírósági épületek kezelőinek kiegészítő díjazását;
 • a bírósági információs rendszerből származó nyilvántartási adatok összegyűjtésére és benyújtására vonatkozó eljárást;
 • az ülnökök díjazásának módját és mértékét.

A Tanácsnak:

 • előzetes véleményt kell nyilvánítania a bíróságok éves költségvetésének megállapítása és módosítása során alkalmazott elvekről;
 • véleményt kell nyilvánítania a Legfelsőbb Bíróság megüresedett bírói tisztségére jelentkező jelöltekről;
 • véleményt kell nyilvánítania a bírák felmentéséről;
 • előzetesen meg kell tárgyalnia a Legfelsőbb Bíróság elnöke által a parlamentnek benyújtandó, a bíróságok igazgatását és az igazságszolgáltatást, valamint az egységes jogalkalmazást érintő áttekintő jelentést;
 • a Legfelsőbb Bíróság elnöke vagy az igazságügyi miniszter kezdeményezésére egyéb ügyeket is meg kell tárgyalnia.

A bírósági hierarchia

Észtország bírósági rendszere háromszintű:

 • A megyei bíróságok és a közigazgatási bíróságok elsőfokú bíróságok.
 • A körzeti bíróságok (fellebbviteli bíróságok) másodfokú bíróságok.
 • A Legfelsőbb Bíróság a legfelsőbb szintű fellebbviteli bíróság (semmítőszék).

Általános hatáskörű bíróságként a megyei bíróságok polgári, büntető- és szabálysértési ügyeket tárgyalnak. A közigazgatási bíróságok elsőfokú bíróságként a törvény által hatáskörükbe utalt közigazgatási ügyeket tárgyalják. A körzeti bíróságok másodfokú bíróságok, amelyek a megyei és közigazgatási bíróságok határozatait vizsgálják meg fellebbezés esetén. A Legfelsőbb Bíróság a legmagasabb szintű bíróság, amely a körzeti bírósági határozatok ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket bírálja el. A Legfelsőbb Bíróság egyben az alkotmányossági felülvizsgálatot végző bíróság is.

Jogi adatbázisok

Az észt jogrendszerről szóló általános információk megtalálhatók az A link új ablakot nyit megIgazságügyi Minisztérium weboldalán.

Az észt bírósági rendszer áttekintése megtalálható a A link új ablakot nyit megbírósági weboldalon.

Ingyenes-e az adatbázishoz való hozzáférés?

Az észt jogrendszerre és bírósági rendszerre vonatkozó információk ingyenesen hozzáférhetők.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 03/08/2017