Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Litvánia

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata litván nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez az oldal Litvánia bíróságairól nyújt áttekintést.


Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

Litvániában 56 rendes és 6 szakosított (közigazgatási) bíróság létezik.

A bíróságok igazgatása

A bírósági önigazgatás legfőbb szerve a Bírói Közgyűlés (Visuotinis teisėjų susirinkimas), amelynek Litvánia valamennyi bírája tagja.

A bírósági önigazgatás végrehajtó szerve a 23 tagú litván Bírósági Tanács (Teisėjų taryba), amely biztosítja a bíróságok és a bírák függetlenségét.

A Bírák Fegyelmi Bírósága (Teisėjų garbės teismas) a bírósági önigazgatás azon intézménye, amely a bírák elleni fegyelmi ügyeket és a bírák által becsületsértés miatt tett bejelentéseket tárgyalja.

A Bíróságok Nemzeti Igazgatási Hivatala (Nacionalinės teismų administracija) biztosítja, hogy az igazságszolgáltatási intézmények hatékonyan működjenek, és segít a bíróságok és a bírák függetlenségének, valamint a bíróságok szervezeti autonómiájának szavatolásában.

Kapcsolódó hivatkozások

A link új ablakot nyit megHogyan található meg az illetékes bíróság?


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 22/12/2015