Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Luxemburg

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata francia nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ebben a fejezetben a luxemburgi első- és másodfokú bíróságok felépítéséről adunk áttekintést.


Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszer

A Luxemburgi Nagyhercegség igazságszolgáltatási rendszere egyrészt rendes bíráskodási ágra, másrészt közigazgatási bíráskodási ágra tagolódik. E két rendszert az Alkotmánybíróság egészíti ki.

Rendes bíróságok

Az első- és másodfokú bíróságok alkotmányos feladata a bírói hatalom gyakorlása, valamint az általános és helyi rendeletek alkalmazása annyiban, amennyiben ezek megfelelnek a törvényeknek.

1. Rendes bíróságok

Legfelsőbb Bíróság

A bírósági rendszer hierarchiájának csúcsán a Legfelsőbb Bíróság található, melySemmítőszékből, Fellebbviteli Bíróságból, valamint Főügyészségbőláll. Luxembourg városban található.

Kerületi bíróságok

A Luxemburgi Nagyhercegség két igazságszolgáltatási kerületre van felosztva, melyekben egy-egy kerületi bíróság működik, egy Luxembourg városban, egy pedig Diekirch-ben.

Békebíróságok

Luxemburgban három békebíróság működik, egy Luxembourg városban, egy Esch-sur-Alzette-ben (Luxembourg igazságszolgáltatási kerület), és egy Diekirch-ben (Diekirch igazságszolgáltatási kerület).

2. Különbíróságok

Legfelsőbb Társadalombiztosítási Tanács

A Legfelsőbb TársadalombiztosításiTanács (Conseil supérieur des assurances sociales) egy elnökből, a bírók által kinevezett tanácsadókból, és az Országos Egészségbiztosítási Alap (Caisse Nationale de Santé - CNS) két megbízottjából áll.

Társadalombiztosítási Választottbírósági Tanács

A Választottbírósági Tanács (Conseil arbitral de la sécurité sociale) egy elnökből és az Országos Egészségbiztosítási Alap (CNS) két megbízottjából áll.

Közigazgatási ághoz tartozó bíróságok

Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság

A Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság öt bíróból áll, egyetlen, három bíróból álló tanácsban jár el.

Közigazgatási Bíróság

A Közigazgatási Bíróság tíz bíróból áll, és három, három bíróból álló tanácsban jár el.

Jogi adatbázisok

Az Igazságügyi Minisztériumra, a jogi szakmákra, a törvényhozásra, a bíróságokra, a börtönökre, valamint a polgároknak nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó információk megtalálhatók az A link új ablakot nyit megIgazságügyi Minisztérium honlapján, ahol formanyomtatványokat és híreket is találhat az érdeklődő.

Ingyenes-e az adatbázishoz való hozzáférés?

Igen, az adatbázishoz való hozzáférés ingyenes.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megLegilux

A link új ablakot nyit megIgazságszolgáltatási Portál

A link új ablakot nyit megKözigazgatási bíróságok

A link új ablakot nyit megIgazságügyi Minisztérium

A link új ablakot nyit megLuxemburg Kormánya


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 04/02/2015