Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Igazságszolgáltatási rendszerek a tagállamokban - Szlovénia

Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: szlovén.

Ez az oldal Szlovénia bírósági rendszeréről nyújt áttekintést.


Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

A Szlovák Köztársaságban minden bíróság rendes bíróság, és az alkotmányosság, a függetlenség és a jogállamiság elvével összhangban ítélkeznek.

A bíróságok típusai – rövid leírás

Az egységes bírósági rendszer általános hatáskörű, illetve szakosított bíróságokból épül fel.

  • Az általános hatáskörű bíróságok közé tartozik 44 helyi, 11 körzeti és 4 felsőbíróság, valamint a Legfelsőbb Bíróság.
  • A szakosított bíróságok közé tartozik 3 munkaügyi bíróság, 1 munkaügyi és szociális bíróság és egy munkaügyi és szociális felsőbíróság (amelyek munkaügyi és társadalombiztosítási jogvitákban döntenek), valamint a közigazgatási bíróság, amely közigazgatási jogvitákban nyújt jogvédelmet és felsőbírósági jogállással bír.

Az államügyészség különleges helyet foglal el az igazságszolgáltatás rendszerében, mivel független állami hatóság, de a végrehajtó hatalmi ágnak is része. A legfőbb államügyészt a Nemzetgyűlés nevezi ki.

Az Alkotmánybíróság a legfőbb bírói hatóság az alkotmányosság, a jogérvényesség, az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelmében. Hatalmában áll jogszabályokat megsemmisíteni valamely jogi aktus egészének vagy részének hatályon kívül helyezésével.

Az alkotmánybírákat a Nemzetgyűlés nevezi ki a köztársasági elnök javaslata alapján. Kilenc bírát választanak kilencéves időtartamra, és a bírák nem választhatók újra. Állami hatóságok nem jogosultak beavatkozni az Alkotmánybíróság, a szakosított és általános hatáskörű bíróságok bíráinak munkájába és ítéleteibe.

Jogi adatbázisok

A szlovéniai bíróságokra vonatkozó további információk A link új ablakot nyit mega Szlovén Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának hivatalos weboldalán találhatók.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megIgazságszolgáltatási szervek


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 02/11/2016